Pospíšil: Do půl roku připravíme zákon o stávce

Praha – Česká vláda připraví zákon o stávce, který by pro příště jasně definoval postup při jejím vyhlašování. V Otázkách Václava Moravce (OVM) to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Česká republika dosud takovou právní normu nemá, část ze stávkové problematiky řeší pouze normy o kolektivním vyjednávání. Podle šéfa železničních odborů Jaroslava Pejši se ovšem ze strany vlády jedná o účelový postup.

Nová právní úprava by měla podle premiéra Petra Nečase obsahovat spouštěcí mechanismy, stávkovou pohotovost a minimální zajištění služeb, například ve zdravotnictví. Cílem by podle Nečase mělo být to, aby nenastal totální kolaps hospodářství. Na jejích přípravách začnou v příštím týdnu pracovat ministři spravedlnosti a práce a sociálních věcí Jiří Pospíšil a Jaromír Drábek.

„V praxi se nyní jasně ukazuje, že je potřeba zákonné úpravy. Není nic proti ničemu, abychom na úrovni parlamentu vedli se sociálními partnery seriózní věcnou debatu, jak má takovýto zákon vypadat,“ uvedl v OVM ministr spravedlnosti Pospíšil s tím, že zákon by mohl být hotov zhruba za půl roku.

„Řekněme si zcela upřímně, že tento zákon v legislativním plánu vlády nebyl, a že je to zcela účelové,“ podotknul Dufek. „Já si myslím, že to je jednoznačný útok na odborové sdružování a na odbory v České republice. A to říkám s plnou zodpovědností. Naše republika se bez tohoto zákona obešla jednadvacet let.“

Pospíšil: Na potřebě zákona se shodují všichni právníci

Podle ministra Pospíšila ovšem podobnou normu připravovala už Klausova vláda v druhé polovině 90. let, její uvedení do praxe ale přerušil tzv. sarajevský atentát a další politické konsekvence. Nehledě na to se podle ministra na potřebě úpravy obecného ústavního práva shoduje široká právnická obec.

„Na tom se shodují všichni právníci od doby vzniku Základní listiny práv a svobod (součást Ústavy ČR – pozn. red.), která víceméně obecně konstatuje právo na stávku a také říká, že má být realizovaná v mezích zákona – přičemž máme pouze jeden zákon, který upravuje pouze výseč kolektivního vyjednávání,“ upozornil Pospíšil.

Ministr financí Kalousek odmítl názory, že by vláda chtěla oklešťovat odborářské svobody. „Koneckonců i země s velmi bohatou stávkovou minulostí, jako je Francie, podobné úpravy mají. Nikdo nechce omezovat a nerespektovat právo na stávku. Na druhou stranu všichni by měli mít nějakým způsobem rovné podmínky,“ uvedl Kalousek.

Jaroslav Pejša a Bohumír Dufek
Zdroj: ČT24