Silnice - postrach motorkářů

Praha - Počet smrtelných nehod motorkářů v Česku výrazně narůstá, BESIP proto připravil kampaň, která mimo jiné vyzývá, aby lidé měli při jízdě na motocyklu přilbu. Tuzemské silnice jsou dlouhodobě v celoevropském srovnání pro jezdce na dvou kolech jedny z nejhorších, ovšem letošní statistiky už tak tragická čísla ještě překonávají - proti loňsku je obětí o polovinu víc.

„Ze shrnutí ohledání těla účastníka dopravní nehody: destruktivní mnohočetné fraktury obličejových kostí, fraktury a dislokace krčních obratlů, devastace cév v oblasti krku,“ expresivní text je ukázkou z nového preventivního audio spotu, který teď spouští v rozhlasových stanicích organizace BESIP.

„Spoty jsou hodně expresivní, měly by zaujmout, zapůsobit na emoce a upozornit na největší problémy v oblasti bezpečnosti silničního provozu,“ vysvětluje nová šéfka BESIPu Kateřina Budínová a dodává: „Během prázdnin chceme zároveň rozjet kontaktní kampaň, která bude probíhat formou motoškol na motosrazech. Chceme se zaměřit hlavně na bezpečnou jízdu motocyklistů, ale sekundárně budeme komunikovat taky například poskytování první pomoci nebo používání reflexních prvků.“

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Smutné statistiky

Jen od ledna do konce května už zemřelo v Česku dvacet motorkářů a tři jejich spolujezdci. V součtu všech nehod pak policie eviduje nejen skoro padesátiprocentní nárůst úmrtí motorkářů, ale také více než třetinové navýšení počtu havárií, které právě motocyklisti zavinili svojí chybou. A červen není lepší. Minulý víkend například zemřel mladý řidič motorky při projíždění kruhového objezdu u Lovosic – v plné rychlosti narazil do Škody Fabia. V sobotu zase nezvládl svůj stroj dvaadvacetiletý mladík v Halenkovicích na Zlínsku.

„Při jízdě z menšího kopce motocyklista vyletěl v zatáčce ze silnice,“ popsala nehodu novinářům policejní mluvčí Jana Bartíková. A podle dopravního serveru nebylo pro motorkáře příznivější ani nedělní odpoledne: havárie byly hlášeny například ze Sadova na Karlovarsku nebo z Veverské Bítýšky. Dohromady za dvanáct červnových dnů zemřeli čtyři motorkáři.

Léto ještě statistikami zamíchá

„Nejčastěji nemají dost zkušeností na to, aby bezpečně zvládali svůj stroj, zejména při průjezdu zatáčkami nebo při předjíždění. Na druhou stranu ale mají problémy i s tím, že řada řidičů jim nedává přednost. To se týká například situací při odbočování doleva, kdy jsou přehlédnutelní, anebo situací, kdy vjíždějí na hlavní silnici,“ komentuje statistiky ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Nejhorší období přitom motorkáře podle něho pravděpodobně teprve čeká. „V létě se dá předpokládat daleko vyšší počet jízd motorkářů,“ upozorňuje. „Potvrzují to například i výsledky sčítání dopravy, podle kterých došlo v Česku k rapidnímu nárůstu motorkářské veřejnosti.“

Vydáno pod