Koně Převalského už jsou na cestě do Mongolska

Praha - Vojenský dopravní letoun CASA se čtyřmi koňmi Převalského vzlétl odpoledne z pražského letiště ve Kbelích. Tři klisny a jednoho hřebce přepraví do západního Mongolska. Před transportem dostala zvířata preparát na uklidnění. Převoz na letiště i nakládání do letadla zvládla bez větších problémů. Koně čeká náročný, téměř sedmnáctihodinový let.

Převoz bude podle ředitele zoo Miroslava Bobka mimořádně náročný. „Je k němu nutné přistupovat s respektem a opatrností,“ řekl Bobek. Největší nebezpečí koním hrozí, pokud se v boxech například splaší. Mohli by se tak zranit. V minulosti při mezinárodní přepravě koní docházelo i k úhynům.

Příchod čtveřice mladých a geneticky odlišných koní z Prahy je však pro pokračování populace v rezervaci zásadní. „Snažíme se eliminovat všechna možná rizika,“ doplnil ředitel.

Ve volné přírodě byl kůň Převalského - poslední divoký kůň vůbec - vyhuben před čtyřiceti lety. Přežil pouze v lidské péči, Zoo Praha na tom má velký podíl, od roku 1959 vede i celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu.

Zvířata oživí nejmenší ze tří populací koně Převalského v Mongolsku. Stádo žijící v rezervaci Chomyn Tal čítá jen 24 jedinců, z nichž pět se narodilo tam. Zbytek dopravili do Mongolska Francouzi před šesti lety.

Do Mongolska dnes odletěl tříletý hřebec Matyáš narozený ve Slatiňanech, o rok starší klisna Lima též ze Slatiňan, Kordula narozená v roce 2006 v Praze a stejně stará klisna Cassovia z košické zoologické zahrady. Před odletem ošetřovatelé umístili čtveřici do aklimatizační stanice v Dolním Dobřejově. Tam si koně zvykali na větší prostory a učili se chodit do dvorů, kde byli dnes dopoledne naloženi do beden.

V bednách putovala zvířata do Kbel, kde byla pod dohledem veterinářů naložena do letadla. Také po celou dobu letu, který je naplánován s mezipřistáními v Kazani a Novosibirsku, bude u zvířat veterinář a kurátor chovu. Díky otvorům v bednách bude možné koně během cesty krmit.

Po přistání v Mongolsku, které je plánováno na zhruba 09:00 SELČ, bude zvířata ještě čekat jízda terénním vozem do rezervace vzdálené 250 kilometrů. Z toho posledních 50 kilometrů už bude v členitém terénu s písečnými přesypy. V Chomyn Talu pak stráví nějaký čas v karanténě.

Převoz koní vyvolal další diskusi o transportních letounech CASA, které armáda pro let do Mongolska poskytla. Vojenské letouny měly být původně nasazeny v Afghánistánu. Armáda ale jejich provoz musela několikrát dočasně pozastavit, protože vykazovaly technické nedostatky.

Divocí koně žijí v Mongolsku na třech různých místech. Jedním z nich je národní park Chustaj Nuru - Březové hory. Zde žije asi 240 koní Převalského rozdělených do 26 stád. Zoologové do života koní nijak nezasahují, maximálně od koní odhánějí vlky. Jinak je nechávají být. To znamená sice třeba větší úmrtnost mláďat, než v zoologických zahradách, to ale k životu na svobodě patří. O pohybu koní ale mají strážci parku přesné informace a navíc každého znají do detailu - včetně klisny Babety, která sem z pražské zoo dorazila v roce 2000, a od té doby už přivedla na svět sedm hříbat.