Kritické dopisy kvůli maturitám píší Dobešovi už i ředitelé škol

Praha – Po studentech si na státní maturity stěžují ministrovi školství i dva ředitelé gymnázií, kteří mu poslali kritické dopisy. Zkoušky prý provází přílišná byrokracie, stěžují si i na špatné informace a utajení testů. „Žádný jednotný test neudělá elitu ze všech. Udělá ale snadno z elity průměr,“ napsal ministrovi ředitel píseckého gymnázia Petr Pícha.

Ten upozorňuje také na to, že studenti dostanou maturitní vysvědčení 20. června, testy ovšem budou oficiálně zveřejněny až začátkem července. Studenti, kteří si budou chtít podat žádost o přezkum, tak nestihnou lhůtu. „Maturant, který bude chtít požádat o přezkoumání výsledku zkoušky, musí tak učinit do osmi dnů ode dne, kdy mu byl oznámen výsledek. Maturanti by tedy měli znát svoje konkrétní výsledky, to je, jak byly hodnoceny jejich jednotlivé otázky, do 28. června,“ upozorňuje Pícha. 

Výhrady má také ředitel královéhradeckého Gymnázia J. K. Tyla Robert Novák. Ministr totiž opakuje, že k maturitám nebylo připuštěno 10,9 procenta ročníku, takto přesná čísla prý ale úředníci nemohou mít. Nepřipuštění studenti se údajně totiž v systému evidují jako omluvení, tento údaj je ale nepovinný. „Společně s ředitelem Cermatu bagatelizujete problémy spojené se státními maturitami,“ píše ředitel Novák.

Ministerstvo už uznalo přílišnou byrokracii nových zkoušek dospělosti, školám proto na zvýšené náklady na papíry a tisk maturitních dokumentů poslalo 12 milionů, tedy asi 120 korun na každého žáka. Úřad si zároveň nechal udělat analýzu maturitních testů a kvůli nejednoznačnosti byly následně vyřazeny čtyři otázky. Konečné výsledky státních maturit zveřejní ministerstvo na tiskové konferenci zítra. Očekává se, že propadne pětina maturantů, tedy asi 20 tisíc lidí.