Za smrtící zásah pěstí soud potvrdil 7 let vězení

Praha - Za smrt po úderu pěstí půjde Jiří Šponar na sedm let do vězení. Loni v říjnu před diskotékou v Dobrušce na Rychnovsku udeřil po hádce pěstí dvaatřicetiletého muže, který pak zemřel. Šponar se tím dopustil ublížení na zdraví s následkem smrti, rozhodl Vrchní soud v Praze, který v odvolacím řízení potvrdil březnový verdikt Krajského soudu v Hradci Králové. Rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Šponar před prvoinstančním soudem uvedl, že na diskotéce měl konflikt s dvojicí mužů, poté jej vyhazovač vykázal z podniku. Z podniku vyšli kromě Šponarova otce také muži, se kterými měl spor. „Stále jsme si nadávali, otec se to snažil uklidnit. Odešel jsem stranou a pak viděl, jak otec po útoku padá k zemi. Proto jsem udeřil poškozeného pěstí. Spadl na zem jako strom a už se nehýbal,“ řekl v minulosti Šponar. Poškozený po úderu do obličeje utrpěl zhmoždění mozku a upadl na silnici. Pádem utrpěl zlomeninu týlní kosti a další zhmoždění mozku a i přes intenzivní resuscitaci během krátké chvíle zemřel.

Podle předsedkyně senátu Jaroslavy Maternové odvolací senát neshledal žádné pochybení prvoinstančního soudu, proto odvolání obžalovaného zamítl. Podle ní Šponar napadl poškozeného nečekaně velkou silou do citlivé lokality, tudíž není možné možné jeho čin překvalifikovat na ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky, jak navrhovala obhajoba.

„Obžalovaný použil razantní a hrubé násilí vůči staršímu, který útok nečekal a nebránil se,“ řekla Maternová. Upozornila také, že pokud by chtěl poškozený Šponarovi ublížit, nebyl by to vzhledem k jeho větší výšce a váze a určitým zkušenostem s bojovými uměními žádný problém. „I spořádanost předchozího života obžalovaného je diskutabilní. Zanedbával totiž školu a zneužíval návykové látky,“ dodala soudkyně.

Vydáno pod