Sobotka: Nové volby co nejdřív, vláda situaci nezvládá

Praha – Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka vyzval k dohodě na předčasných volbách v co nejkratším termínu. Vláda podle jeho slov nezvládá společenskou situaci, napětí spíše stupňuje. Sobotka také před novináři uvedl, že díky sérii skandálů ztratila vláda i morální kredit k prosazování zásadních reforem.

„Platí, že sociální demokracie preferuje jako řešení nové volby a preferuje jejich realizaci v co nejkratším čase,“ prohlásil předseda ČSSD na otázku, zda by nové volby upřednostnil ještě v tomto roce, nebo v roce příštím. Podle něj není možné setrvávat v „současném chaosu“ a čekat, že od vlády vzejde něco rozumného. Nutnost reformovat klíčové oblasti jako zdravotnictví, sociálního zabezpečení a daně Sobotka uznal. „Reformy musí být ale spravedlivé, vyvážené a sociálně únosné,“ dodal.

Sobotka připomněl, že v minulých volbách do Poslanecké sněmovny, od nichž Nečasův kabinet odvozuje svou legitimitu, hlasovalo pro pravicový program ODS a TOP 09, a podle Sobotkových slov tedy i pro reformy, pouze 36 procent občanů. „Strana Věcí veřejných, která nakonec umožnila vytvoření vlády, žádné takové reformy ve svém programu neměla,“ argumentoval Sobotka pro nelegitimnost vládou prováděných reforem. Prohlásil, že vláda s odbory jedná, jako je zvyklá jednat ve sněmovně: „Nediskutuje, nevyjednává, nehledá kompromis. Pouze válcuje.“

Brífink Bohuslava Sobotky o předčasných volbách (zdroj: ČT24)

Gazdík: Volby nejsou na pořadu dne

Na předčasné volby je podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka brzy. „Nevidím příliš důvody, proč by měly být předčasné volby. Občané si nás politiky zvolili proto, abychom zastupovali nějak zájmy. Já věřím, že mnoha lidem se nemusí líbit, co se v té koalici děje. Já to chápu, také se nám to popravdě řečeno nelíbí – neustálé skandály našich koaličních partnerů, ta nejednota. Byť se snažíme být stabilizujícím prvkem, tak to opravdu občas není příliš jednoduché,“ uvedl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.