Alkohol spolkne státní zástupkyni třetinu z platu

Brno – Za požívání alkoholických nápojů na pracovišti klesne frýdecko-místecké státní zástupkyni Ireně Wantulové na dva roky plat o 30 procent. O nejvyšší možné srážce mzdy na nejdelší možné období rozhodl kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS). Návrhu okresního státního zástupce Jiřího Jarnota na odvolání Wantulové z funkce ale NSS nevyhověl.

Nejvyšší správní soud vzal jako polehčující okolnost to, že Wantulová je jinak hodnocena jako dobrá a pracovitá žalobkyně. Letos dobrovolně strávila tři měsíce v ústavní protialkoholní léčbě. „Kárný senát vyjadřuje naději, že tato léčba bude znamenat v chování kárně obviněné zásadní, ale opravdu zásadní zlom,“ řekla předsedkyně senátu Milada Tomková. Příště už prý soud bude nekompromisní.

Žalobkyně, která se profesně věnuje trestné činnosti mládeže a drogové kriminalitě, měla problémy s alkoholem dlouhodobě. Už v roce 2009 jí kárný senát kvůli tomu snížil plat o pětinu na půl roku. Poté absolvovala ambulantní protialkoholickou léčbu a užívala přípravek antabus. Letos v únoru však byla opět na pracovišti opilá. Nadřízení jí pomocí přístroje na zjištění alkoholu v dechu naměřili více než jedno promile.

Okresní státní zástupce Jiří Jarnot :

„Kladu si otázku, zda si stát může dovolit zaměstnávat člověka, který notoricky porušuje pracovní kázeň.“

Wantulová dnes přiznala, že skutečně v práci pila. „Bohužel už to nevezmu zpátky, že jsem se tehdy napila,“ řekla senátu. Omlouvala to například zdravotními problémy. Trpí astmatem a plicní fibrózou. Dlouhodobě bere kortikoidy, které způsobují deprese. Noc před událostí měla Wantulová astmatický záchvat, špatně spala. V předcházejících měsících byla opakovaně nemocná, pobírala antibiotika a nemoc nedoléčila. V osudný den měla mnoho práce a nebylo jí dobře, a tak v obědové pauze koupila láhev Staré myslivecké a podle svých slov z ní přibližně třikrát upila.

Nadřízení Wantulové tvrdí, že její opilost byla zjevná na pohled. „Potácela se a měla nekoordinované pohyby,“ uvedl náměstek okresního státního zástupce Rostislav Kejdana. Naopak kolega Wantulové Petr Vítek si prý ničeho podezřelého nevšiml. „Mluvila hlasitě, ale to jsem přičítal tomu, že je rozčílená,“ uvedl Vítek při svědecké výpovědi. Když nadřízení Wantulovou kvůli opilosti poslali z práce domů, pokusila se o sebevraždu. Věděla, že po předchozím kárném řízení ji může čekat přísný postih. Spolykala prášky a zapila je zbytkem láhve alkoholu. Zachránil ji kolega, který jí náhodou telefonoval a ona se mu svěřila, že si sáhla na život. Následně odešla Wantulová na tříměsíční protialkoholní léčbu. Nyní prý užívá antidepresiva a cítí se mnohem lépe.