Od září bude na trati Praha-Ostrava rušno

Praha – Na železniční trase Praha–Ostrava bude už brzy velmi živo. Budou si tady totiž konkurovat hned tři dopravci. První soukromé rychlíky budou spoj zajišťovat už od letošního září. Cestující si tak vyberou mezi žlutými RegioJety, modrými vlaky Českých drah a později i černými LEO Expressy. Konkurenční boj pří cestujícím přinese lepší služby, nižší ceny jízdného a větší množství rychlých spojů na této trase.

RegioJet chce oznámit podrobnosti o svých vlacích až v polovině srpna. V té době také otevře prodejní kanceláře v Ostravě, Olomouci a Pardubicích a zahájí i předprodej jízdenek. „My nabídneme několik věcí. Bude to za prvé atraktivní cena, za druhé to bude mnohem širší rozsah služeb než to, co dneska zákazníci znají na palubách vlaků, no a samozřejmě nabídneme konkurenční jízdní dobu – necelé tři a půl hodiny mezi Prahou a Ostravou,“ uvedl jen mluvčí RegioJet Aleš Ondrůj. 

LEO Expressy nabídnou pohodlí, které „nemá obdoby“

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Předseda představenstva LEO Express Leoš Novotný

„Kvalita těchhle vozidel v Česku nemá obdoby. Srovnáváme se v LEO Expressech jen a pouze se západní Evropou, ať už nabídkou kvality interiéru, služeb na palubě, internetu, cateringu, a to vše za - já říkám české ceny.“

Společnost provozující LEO Expressy se ale pochlubila, že bude ostatním dopravcům konkurovat vlaky švýcarského výrobce. Luxusní vlaky, které jsou v Rakousku známé pod názvem RailJet, mezi Prahou a Ostravou původně slibovaly i České dráhy. Dnes ale náměstek generálního ředitele Antonín Blažek oznámil, že pokud firma tyto vlaky nakoupí, jezdit budou jinde.

Mezi Ostravou a Prahou se proto budou cestující přepravovat i nadále v pendolinech a ve vlacích složených z modernizovaných vagónů. „Jsem o tom přesvědčen, že budeme konkurovat i takovým vozidlům jako má LEO Express a dokážeme i pomocí služeb a kvality vozidel jednoznačně držet krok s tou konkurencí,“ nemá ale strach Blažek.

Naplno se konkurence na trase rozhoří od příštího roku

Soukromé rychlíky začnou Českým drahám konkurovat už od září, kdy mezi Ostravou a Prahou začnou jezdit RegioJety. Vlaky LEO Express se do konkurenčního boje vloží až koncem příštího roku.

LEO Express
Zdroj: ČT24