Jednání o vládě chce koalice ukončit do týdne

Praha - Zástupci koaličních stran po dnešním jednání ve formátu K9 prohlásili, že shodu na znění dodatku koaliční smlouvy by mohli najít do týdne. Po jednání to řekli předsedové poslaneckých klubů koaličních stran Zbyněk Stanjura (ODS), Karolína Peake (VV) a Petr Gazdík (TOP 09). Všichni jmenovaní vyslovili optimismus a shodu na programových bodech. Personální otázku ale koalice dosud neřešila. Podle Mladé fronty Dnes (MfD) premiér Petr Nečas (ODS) v dodatku koaliční smlouvy nadále počítá se stávajícím složením svého vládního kabinetu, tedy i s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS) a ministrem vnitra Janem Kubicem. Premiér Nečas do návrhu koaliční smlouvy napsal i to, že vláda sjednotí DPH na 17,5 procenta nebo že o pětinu zvýší spoluúčast pacientů. S těmito programovými body souhlasí celá vládní koalice.

„Příští středu bychom se pokusili ten dodatek už uzavřít,“ řekla novinářům po jednání s koaličními partnery Peake. „Jestli toho budeme schopni, to si nejsem úplně jistá, protože té matérie je poměrně značná část,“ dodala. Jeho šéfa by ale nově jmenovala vláda a kontrolovala sněmovna. Vyplynulo to z vyjádření předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka a šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury.

Pod kým bude Finanční analytický útvar?

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Vládní strany ODS a TOP 09 vedou také boj o to, kdo bude mít pod sebou Finanční analytický útvar, který vyšetřuje nezákonné a podezřelé transakce: Premiér Petr Nečas v dodatku ke koaliční smlouvě navrhuje útvar vzít ministerstvu financí a nově ho podřídit celé vládě. Ministr financí Miroslav Kalousek, jinak místopředseda TOP 09, se tomu brání.

ODS přezdívá Finančnímu analytickému útvaru ministerstva financí Kalouskova finanční policie. Největší vládní strana kritizovala, jak z útvaru unikaly informace o vyšetřování ministra obrany kvůli kauze ProMoPro. ODS teď chce útvar Kalouskovi sebrat a podřídit ho vládě.

FAÚ v poslední době odhalil například předražené české předsednictví Evropské unie, za které zodpovídal ministr Alexandr Vondra (ODS). Upozornil také na podezřelý původ sponzorských peněz pro VV.

Koalice se na jednání o dodatku ke koaliční smlouvě neshodla na tom, jaký post ve vládě dostanou Věci veřejné. Premiér Nečas jim nabízí místopředsedu vlády, který by byl zároveň šéfem Legislativní rady. Věci veřejné by ale chtěly zpátky ministerstvo vnitra. „Nedovedeme si představit, že v této situaci by Věci veřejné a to, jakými ta strana trpí skandály, měly ministra vnitra,“ reagoval Petr Gazdík (STAN).

Ministerský předseda podle MfD Věcem veřejným znovu nabízí křeslo šéfa Legislativní rady vlády a výboru pro boj s korupcí. Strana by tak měla ve vládě čtyři místa, jež jí zaručuje koaliční smlouva. Právě nedůstojné zastoupení ve vládě vedlo VV k podmínečnému vypovězení smlouvy k 30. červnu.

Policie požádá poslance o vydání Bárty

Vyšetřovatelé protikorupční policie chtějí na začátku příštího týdne požádat Poslaneckou sněmovnu o vydání poslance Věcí veřejných (VV) Víta Bárty k trestnímu stíhání. Důvodem je kauza údajných úplatků pro bývalé stranické kolegy Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí. Informuje o tom dnešní vydání deníku Právo. Zatím není jasné, zda budou vyšetřovatelé žádat i o vydání Škárky a Kočí, protože trestné je i přijímání úplatků. Oba se hájí, že peníze přiznali a nahlásili policii.