MAPA: Místo blokády projde Prahou protestní průvod

Praha – Odbory se nakonec domluvily s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) a upustily od blokády důležitých komunikací v hlavním městě. Místo toho Prahou projde protestní průvod, který by ovšem neměl život v metropoli příliš zkomplikovat. Podle primátora by tak mělo být zajištění Integrovaného záchranného systému bez problémů.

Odboráři se sejdou v 8:00 Tyršově ulici, odkud se přesunou na Palackého náměstí, kde budou mít hlavní shromáždění. Následně se přes Ječnou ulici a Újezd přemístí před budovu ministerstva financí, kde chtějí symbolicky složit otepi slámy. Od ministerstva se průvod přesune před Úřad vlády, také tam chtějí účastníci složit slámu jako symbol blokády. Od Úřadu vlády se pak účastníci přesunou na Pražský hrad. Pochod by měl skončit zhruba v poledne.

„Po jednání s odbory došlo k dohodě, která je pro Prahu velmi příznivá,“
řekl primátor a poděkoval odborářům za vstřícnost. Výsledek jednání označil
za úspěch.

Oznámená trasa pochodu:

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek uvedl, že se původně mělo blokády pražské magistrály zúčastnit 300 až 400 lidí, kolik lidí se ale zúčastní zítřejšího pochodu, ještě odbory nevědí, sám Dufek tento počet odhadl asi na tři tisíce účastníků.

Volné parkování

Kvůli stávce nebudou strážníci pokutovat nepovolené parkování v modrých zónách. Cestující asi nepotkají ani revizory.

Klaus kvůli stávce zrušil narozeninovou oslavu na Hradě

Kvůli zítřejší stávce ruší prezident Václav Klaus oslavu svých 70. narozenin na Pražském hradě, které se měly zúčastnit osobnosti z veřejného života i zástupci diplomatických misí. Podle mluvčího prezidenta Radima Ochvata Hrad nebude recepci organizovat ani v náhradním termínu. „Prezident republiky se při probíhající návštěvě Plzeňského kraje rozhodl, že nebude vystavovat riziku hosty narozeninových setkání s vedoucími diplomatických misí a českého veřejného života, které byly naplánovány na čtvrtek 16. června, a tato setkání zrušil,“ uvedl Ochvat.

Prezidentovy kulatiny připadají až na neděli. Čtvrteční setkání se zástupci
veřejného života mělo ovšem být hlavní oficiální akcí k jeho sedmdesátce.
Kromě něj oslaví Klaus narozeniny také na nedělním koncertě z cyklu Jazz
na Hradě.

Lodě Pražské paroplavební společnosti budou během čtvrteční stávky jezdit bezplatně mezi Modřany, Žlutými lázněmi a středem města. Celkem dopravce ve špičce nasadí až sedm lodí. Na speciální trase bude pro Pražany připraveno několik zastávek. Linka bude začínat u nádraží Modřany, stavět bude u Barrandovského mostu na úrovni tramvajové zastávky Přístaviště, u Žlutých lázní a konec bude u Palackého náměstí.

Pražský hrad
Zdroj: ČT24/ČTK