Konference ukázala, co umí dnešní roboti

Praha - Na veřejné konferenci o robotice se lidé mohli dovědět, co už dokáží roboti a jak daleko se dostali vědci při snaze o vytvoření umělé inteligence. Pořádá ji pražská matematicko-fyzikální fakulta k výročí premiéry Čapkovy hry R.U.R., která dala inteligentním strojům jméno. Bez robotů se neobejde průmyslová výroba, využívají je policisti a vojáci, slouží při letech do kosmu, ale i v domácnostech. Za 90 let, po které zná svět slovo robot, se představa o něm příliš nezměnila. Měl by být hlavně pomocníkem člověka.

Co všechno už roboti dokáží? Například v Itálii umožní průzkum sopky Etna nebo v Japonsku dokonce pomáhají starým lidem, kteří mají potíže s pohybem. „Například existuje robot, který vás zvedne z lůžka a pomůže vás postavit nebo v případě, že upadnete, vám pomůže na nohy,“ uvedl David Obdržálek z katedry softwarového inženýrství Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Škola chce umožnit studentům spolupráci s podniky

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Konference na matematicko-fyzikální fakultě nemá jenom informovat o novinkách v oboru. Škola chce také zprostředkovat kontakt mezi studenty a akademiky a podniky, které roboty vyvíjejí. Studenti tu předvedli třeba soutěžní stroje, které jsou sice hračka, ale mají podobné vlastnosti jako ty, které se používají v továrnách. „Sice je to hra, ale je to stejné, jako když má robot v továrně brát různé součástky,“ dodal Obdržálek.

Na konferenci se lidi mohli seznámit také s tiskárnou RepRap, která dokáže podle počítačového programu vyrobit trojrozměrné objekty. „Hlava se hýbe, vytlačuje roztavený plast a vyrábí tak vrstvu po vrstvě celý objekt,“ přiblížil fungování tiskárny vedoucí projektu Josef Průša. Podobnou tiskárnu chce poslat NASA na příští let na Mars, aby pro vesmírné plavidlo vyráběla náhradní díly.

Tiskárna RepRap
Zdroj: ČT24
Vydáno pod