Vítek chce podat trestní oznámení na korupci ve VZP

České Budějovice - Realitní skupina CPI vlastněná miliardářem Radovanem Vítkem má podle informací Mladé fronty Dnes v plánu podat v nejbližší době trestní oznámení kvůli možné korupci ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP). Podle Vítka si českobudějovická podočka VZP pronajala nové kancelářské prostory za 12 eur (290 korun) za metr čtvereční měsíčně, zatímco CPI ji nabízela cenu třikrát nižší. Mluvčí pojišťovny Jiří Rod ale tvrdí, že levnější nabídka od CPI přišla až v době, kdy už měla VZP podepsanou smlouvu s jiným pronajímatelem.

Smlouvu pojišťovna nakonec uzavřela se strakonickou stavební společností Jihospol. Zatím ale tají, kde nové sídlo pobočky bude. CPI nabízela prostory v obchodním centru IGY poblíž centra. „Byli jsme schopni nabídnout jak požadovanou plochu, tak poskytnout různé technické úpravy podle požadavků klienta na vlastní náklady,“ řekl Vítek, který vítěznou cenu považuje za podezřelou.

Podle expertů na realitní trh ale není 12 eur měsíčně za metr čtvereční kancelářského prostoru v Českých Budějovicích neobvyklá cena. "V Budějovicích se áčkové, tedy nejlepší kancelářské prostory v novostavbách
pohybují kolem 11 eur. Reálně to může být o něco méně, protože developeři teď často nabízejí třeba půl roku nájmu zdarma, aby klienty nalákali," řekla Radka Novak, šéfka oddělení sledující kanceláře poradenské společnosti Cushman & Wakefield.