Krizový štáb si pochvaloval klidný průběh stávky v Praze

Praha – Stávka odborů život v metropoli rozhodně neochromila a krizová situace nenastala ani při ranní špičce, konstatoval po jednání krizového štábu primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Zdravotníci podle něj nastoupili do práce v plném či téměř plném stavu a také ambulance jsou prý spíš prázdné. Největší komplikace byly kvůli metru, které poprvé v historii nevyjelo, i když je systém v provozu. Nenašel se ale dostatek strojvůdců a podle primátora se situace zřejmě nezmění ani odpoledne. Strojvůdci jsou prý přesvědčení o důvodnosti stávky zhruba stejnou měrou jako strojvůdci vlaků. „A vlaky nevyjely vůbec,“ dodal primátor. Pražské metro stojí poprvé v historii, omezeně fungovalo dokonce i při tragických povodních v roce 2002.

Náměstek primátora Karel Březina (ČSSD) pak upřesnil, že je v provozu asi třetina spojů povrchové dopravy, toto číslo se ale nejspíš změní při odpoledním střídání směn. Tramvaje i autobusy prý zvládaly počty cestujících bez větších problémů. Březina si pochvaloval, že se hodně obyvatel vyhnulo i jízdě autem a volili alternativní prostředky, jako jsou kola nebo in-line brusle. Nejvyšší stupeň dopravy tak v ranní špičce dosahoval stupně dvě, což je dokonce lepší než o víkendu. Podle policie totiž Pražané stávce přizpůsobili svoje plány a někteří raději z hlavního města preventivně odjeli.

Menší problém zaznamenal krizový štáb ve vozovně Vokovice, kde údajně nebyl dodržen slib, že odbory nebudou blokovat provoz a stávkující zaměstnanci tam bránili vyjet tramvaji s nestávkujícím řidičem. Objevily se prý také výhrůžné SMS zprávy odeslané těm, kteří nechtěli stávkovat, a dokonce i uličky hanby. Podle šéfa Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka prý ale odboráři nikomu v jízdě nebránili. Odbory zpochybňují i údaje o počtech tramvají a autobusů, které jsou v provozu, podle nich jezdí jen 12 procent tramvajových a 8 procent autobusových spojů.

Do pražských škol dnes kvůli stávce dorazila méně než polovina žáků, většina škol a školek ale funguje a zajišťuje aspoň hlídání. „Ve všech školách je nějaký provoz, je zajištěn pedagogický dozor nebo družina,“ uvedl například mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Zavřena zůstala jen základní škola T. G. Masaryka, někde mají zkrácené vyučování. Podobné je to také v Praze 1, kde není uzavřena ani jedna škola. Podle mluvčí Andrey Wolfové totiž většina žáků bydlí v docházkové vzdálenosti. Některé školy ale kvůli stávce vyhlásily ředitelské volno, jinde se kvůli problémům se zásobováním nevařila teplá jídla.