Stávka nemá vítěze, ani poražené

Praha – Dnešní dopravní stávka už se přehoupla do své poslední čtvrtiny, zatím ale nemá jasného vítěze. Všechny strany se zdají být spokojené samy se sebou. Politikům příliš vrásek na čele nepřidělala. „Odboráři přispěli k tomu, že je vláda stmelenější. Věci veřejné začaly být konstruktivní. Já myslím, že stávka má své první výsledky a je třeba odborářům poděkovat,“ komentoval například dnešní dění s úsměvem předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. „Já si myslím, že ta stávka paradoxně nahrává vládě,“ potvrdil Gazdíkův názor komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo. Doteď se podle něj vláda úspěšně likvidovala sama, teď postupuje jednotně. V Praze i v celém Česku je situace klidná.

Vlaky stály, odbory si tleskají

Odboráři, kteří plánovali zastavení vlaků, se mohou radovat. „Myslím si, že teď si vláda začne vážit jak železnice, tak i železničářů, a bude s nimi jednat jako s rovným partnerem pro sociální dialog,“ tvrdí předseda Odborového svazu železničářů Jaromír Pejša. Zabodoval i šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Může se z něj totiž stát jeden z hlavních hráčů při jednání s vládou.

Méně si může tleskat Českomoravská konfederace odborových svazů. I kvůli ní byla totiž účast na demonstraci menší, než se čekalo. „Co se týká Českomoravské konfederace, byli tady její představitelé. Potom se jich velká část už toho průvodu neúčastnila a myslím si, že to chyba byla,“ dodává Pejša.

Prahou se proháněli spokojení lidé na kole

Praha se ale během celého dne tvářila, jako by šlo téměř o normální den. Místo očekávaných kolon metropoli obsadili cyklisté. Stávka tak proběhla v naprostém klidu a spořádaně. „Ten průběh stávky je proti tomu, co avizovali odboráři, naprosto odlišný. Já jsem po ránu procházel většinu města a skutečně je tady volno, je tady prázdno, je tady neuvěřitelný klid,“ tvrdil ráno Gazdík. Zatímco odboráři si myslí, že je vítězství na jejich straně, Gazdík je jiného mínění. „Já si myslím, že dnešní den má jednoznačného vítěze, a to jsou občané ČR, kteří zjevně zachovali velmi chladnou hlavu, velmi se přizpůsobili té stávce a vlastně tím minimalizovali škody a udělali z té stávky takový velký ekonomický happening, který by se dal přirovnat ke dni bez aut,“ uvedl v rozhovoru pro ČT.

„Teď je to rozhodně spíše příjemné překvapení, že ta stávka probíhá zřejmě zcela klidně,“ přidala se i předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake. „Bylo to trošku jako den bez aut, myslím, že zatím žádné komplikace nejsou,“ vidí stejně dnešní den i člen opozice a stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD).

Premiér Petr Nečas navíc získal body u pravicových voličů. Neobětoval reformy a navíc stávka nebyla tak dramatická, jak se ještě včera zdálo. „Občané České republiky projevili více nadhledu než organizátoři této stávky,“ řekl k tomu premiér.

„Hybatelem celé situace je vláda“

Bohuslav Sobotka:

„Pokud se pan premiér bude tvářit, že se nic nestalo, že je pěkný letní den, tak nervozita a napětí ve společnosti poroste. Obáváme se, jaký způsob ventilu si v dalších měsících najde.“

Jednoznačně na stranu stávkujících se naopak stavěla opozice. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si neodpustil trefu do koalice. Znovu opakoval, že „tím hybatelem celé situace je vláda“, která nedokáže předložit takové reformy, které by byly výhodné i pro střední vrstvy a zaměstnance. Sobotka dodal, že je dnešní stávka úspěšná a stávkujícím vyjádřil podporu. Na Palackého náměstí prý byl. Předseda KSČM Vojtěch Filip se podporou stávce taktéž netajil, a stejně jako Sobotka ji označil za úspěšnou. „Prohrála vláda,“ uvedl. „Bylo to vítězství organizátorů,“ dodal.

Sobotka dnes také vyzval premiéra Petra Nečas (ODS), aby obnovil sociální dialog, stáhl vládní reformní zákony a jednal o nich s odbory i s opozicí. „Každá takováhle stávka, každá takováhle situace ukazuje na to, že nefunguje sociální dialog,“ dodal Sobotka s tím, že se k odborům chová vláda zcela stejně jako k opozici.

Koalice jednání nabízí, odbory prý odmítají

S tím ale koalice nesouhlasí. V reakci na kritiku Nečas řekl, že odbory nejsou reprezentativní zástupci zaměstnanců, protože reprezentují jen 15 procent z nich. Totéž podle něj platí v tripartitě i pro svazy zaměstnavatelů. Vláda navzdory tomu některé připomínky odborářů k reformám zohlednila, hájil se premiér.

„Vláda celou dobu říká, že je připravena jednat,“ zopakoval dnes ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Ruku prý vláda odborářům podává, z druhé strany ale podle něj zájem není. „Premiér přímo telefonoval odborářským představitelům a ti odešli před jednáním z Úřadu vlády a už se nevrátili,“ popsal Pospíšil situaci, které byl přímo svědkem. Na druhou stranu však přiznává, že se není možné shodnout úplně na všem. „Jsou body, kde nelze nalézt shodu, protože bychom museli ustoupit od našeho volebního programu,“ dodal.

Na kvalitní zdravotní péči česká pokladna nebude mít

Petr Gazdík:

„Já tu stávku považuji za celkem zbytečnou. Odboráři protestují například i proti zákonu o dani z příjmu, a ten je teprve v připomínkovém řízení.“

„Já si neumím představit, jak zajistit zdravotní péči tak sociálně citlivou, jak si odboráři představují. Dnes je spoluúčast českých pacientů na úrovni 17 procent, průměr zemí EU je 24 procent. My jsme jednou z nejsociálnějších zemí ve zdravotní reformě v EU. Chápu, že odboráři chtějí zachovat tento stav, na druhou stranu úroveň lékařské péče, a tedy i její cena, se zvyšuje a zvyšuje se taky průměrný věk, takže není možné platit ze stejného balíku peněz stejně kvalitní péči.“

Prezident přišel o oslavu narozenin

Klaus má kulaté narozeniny v neděli:

„Ten dárek, který jsem dostal takhle zvnějšku, i když asi nebyl míněn k mým narozeninám, tak není něčím, co mě těší, a spíše mě znepokojuje,“ poznamenal prezident v souvislosti se stávkou.

Situaci však stávka zkomplikovala mnoha lidem, například i prezidentovi Václavu Klausovi. Ten musel rušit svou oficiální oslavu sedmdesátých narozenin na Pražském hradě. Prý na ní ale nelpěl. Stávka odborářů ho prý znepokojuje. Podobný způsob řešení problémů podle něj nikam nevede. „Nechápu, co vede vedení našich odborářských bossů, aby se do této půtky s veřejností pustili,“ dodal. Každý den Česká republika podle slov prezidenta Václava Klause vygeneruje 15 miliard korun. „Tak to prosím všechny, aby si tohle číslo uvědomili,“ poukázal navíc na ekonomickou stránku stávky.

Podniky prodělaly miliony

A prezident není se svou výtkou daleko od pravdy. Stát totiž kvůli dnešní protestní akci přišel o miliardy korun. Na stranu poražených se postavilo i mnoho firem. České dráhy odhadují, že během jediného dne přišly o 70 milionů korun, dopravce ČD Cargo o 57 milionů. Jinde sčítají škody v tisících. „Nejezdilo metro, nejezdily tramvaje, takže k nám lidi celý den nechodili,“ tvrdí například prodavačka Eliška Lesová. „My očekáváme díky stávce podle dosavadních výsledků pokles zhruba 25 procent. To znamená 150 až 200 tisíc,“ tvrdí obchodní ředitel Messengeru David Voverka.

Někdo však na stávce přece jen vydělal. „Tak určitě nějaký lehký zvýšení toho zapůjčení tam bylo,“ pochvaluje si například Lukáš Balabán z půjčovny kol. „Stávka nám přinesla dnešní den minimálně 200procentní navýšení zájemců o naše služby,“ přidává se k chvále stávky společník v taxislužbě Pavel Nytra. Někteří podnikavci dokonce stávku využili k propagaci svých výrobků - třeba koloběžek.