Stávka nic nepřinesla, tvrdí Nečas

Praha – Stávka podle slov premiéra Petra Nečase (ODS) nesplnila očekávání odborových předáků, nic pozitivního nepřinesla a způsobila milionové škody. Potvrdilo se, že protest byl politický, dodal. Zopakoval, že je připraven s odbory dále jednat o vládních reformních plánech. Chvíli před tím při interpelacích premiér řekl, že odbory nejsou reprezentativní zástupci zaměstnanců, stejně tak svazy zaměstnavatelů v tripartitě. I přesto některé připomínky k reformám z úst odborářů vláda zohlednila. Nečas zdůraznil, že tripartita o reformách rozhodovat nesmí, odpovědnost nese vláda a Parlament.

„(Stávka) Přinesla pouze to, co jsem předvídal již včera – miliardové škody, zvýšení politického napětí, protože samozřejmě na této stávce parazitovala i česká opozice,“ prohlásil premiér. Stávku znovu označil za politický akt a vydírání veřejnosti. „Je to vítězství občanů České republiky, kteří projevili větší rozum než vedení odborů,“ komentoval Nečas klidný průběh protestu. Vláda je podle něj ochotna jednat s odbory o parametrech plánovaných změn, od reforem jako takových ale neustoupí.

Petr Nečas v reakci na výroky, že procházka Miroslava Kalouska proti davu demonstrantů byla provokace: „Zrovna tak chci prohlásit, že provokací nebylo to, že sotva odboráři přišli před Strakovku (Strakova akademie, sídlo vlády), kde vládne Nečas, začalo pršet. To opravdu nebyla provokace.“

Petr Nečas na otázku, zda si odbory oprávněně stěžovaly na nedostatečnou úroveň jednání: „Já nevím, na jaké vyšší úrovni by si jednání představovaly, mají tam premiéra, který vyšší být nemůže. Má metr devadesát tři, v mých letech už neporostu, takže to je opravdu nejvyšší možná úroveň, kterou můžou na jednání dosáhnout. Musím říci, že my jsme připraveni jednat a budeme jednat…“

„Odbory reprezentují 15 procent zaměstnanců v této zemi, není to reprezentativní organizace, která by reprezentovala všechny,“ uvedl Nečas a podobně to platí i pro organizace zaměstnavatelů v tripartitě. Premiér těmito slovy reagoval na výtky předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který se dožadoval obnovy dialogu v tripartitě a volal po tom, aby vláda vzala v potaz připomínky odborníků a odborů k reformám.

I přes své výhrady položil premiér důraz na sociální dialog, který pokládá za důležitou součást práce vládního kabinetu. Podotkl ale, že Česko je založeno na parlamentní demokracii a nejde o korporativní stát. „Orgán, který rozhoduje a má odpovědnost, je Parlament a vláda. Tripartita nesmí nahrazovat a suplovat tyto orgány,“ dodal. Náměty odborů z tripartity vedly podle premiéra například k řadě úprav v sociální reformě týkajících se zdravotně postižených lidí. Vláda také zohlednila podle něho kritiku toho, že druhý komerční důchodový pilíř měl být povinný. Nyní má být dobrovolný.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka označil dnešní stávku v dopravě za úspěšnou. Stávkujícím vyjádřil podporu. Premiéra Petra Nečase (ODS) vyzval, aby obnovil sociální dialog, stáhl vládní reformní zákony a jednal o nich s odbory i opozicí. „Pokud se pan premiér bude tvářit, že se nic nestalo, že je pěkný letní den, tak nervozita a napětí ve společnosti poroste. Obáváme se, jaký způsob ventilu si v dalších měsících najde,“ řekl Sobotka. Šéf opoziční ČSSD dnes přišel demonstraci odborářů v Praze podpořit. Odbory podle něj ve stávce nehájí své zájmy, ale zájmy většiny společnosti.