Schwarzenberg chce v koncepci vysvětlovat EU

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se v návrhu nové koncepce zahraniční politiky chystá rozšířit kapitolu o Severoatlantické alianci a chce se věnovat též vysvětlování kapitoly o EU. Ministr tak reaguje podle slov svého mluvčího Víta Koláře na výhrady, které ve vládě k návrhu měli premiér Petr Nečas a ministr obrany Alexandr Vondra (oba ODS). Se Schwarzenbergem se oni a prezident Václav Klaus střetli mimo jiné v pohledu na postoj vůči sedmadvacítce. Českou pozici k EU má ale zřejmě v budoucnu detailněji řešit připravovaný zvláštní dokument, který koordinuje úřad vlády.

Schwarzenberg v Lidových novinách řekl, že Vondrovi a Nečasovi vadilo, že je v jím předložené koncepci příliš proevropský. Ministr nesouhlasí a namítá, že unijní záležitosti jsou i záležitosti České republiky. „Tady musím říci, že je třeba si uvědomit, že už se nejedná o problém vztahu my a EU. Jsme součástí unie, a když mluvíme o Evropské unii, mluvíme o nás. Je nutné brát na vědomí, že my ji také tvoříme, musíme se na práci unie podílet, jinak ten výsledek nebude odpovídat našim představám,“ doplnil dnes ministr. Unijní témata má řešit především zvláštní „Koncepce ČR v EU“, proto prý byl text koncepce zahraniční politiky daný do vlády obecnější s tím, že na zvláštní dokument odkazuje.

K výtkám týkajícím se NATO ministr zahraničí podotkl, že alianci zevrubně řeší už Bezpečnostní strategie státu, která se tvoří, a armádní bílá kniha. K pozměněné zahraniční koncepci by se vláda měla vrátit zhruba za měsíc. Opoziční ČSSD již dala najevo, že ji chce řešit i ve sněmovně. Patrně to iniciuje na pokračování červnové schůze příští týden.

Studio ČT24 o koncepci zahraniční politiky (zdroj: ČT24)

Lubomír Zaorálek (ČSSD):

„Je to trošku zlé, když se po roce vládnutí dozvídáme, že vláda není schopna se dohodnout na společné pozici v evropské politice… Já mám informace, že na naše zastupitelské úřady v Evropě přicházejí dvojí instrukce. Jedny z ministerstva zahraničí, druhé od premiéra a pak se řeší, které platí.“

Schwarzenbergův plán zahraniční politiky kritizoval ještě před jednáním kabinetu prezident Václav Klaus, který o svých výhradách dopisem informoval jak Schwarzenberga, tak Nečase. Prezident si údajně stěžuje na to, že je koncepce psaná v úřednickém duchu, nikoliv politickém, dá se z ní tedy těžko vyčíst, jak konkrétně se budou vládní politici v Bruselu chovat. Vadí mu také úplné ignorování posledního vývoje v eurozóně, který spěje ke státnímu bankrotu Řecka.

K prezidentovi se přidali i Vondra s Nečasem. „Vůbec se tam nezohledňuje aktuální krize eurozóny a výzvy a rozhodnutí, před které nás to staví. Není tam ani zmíněna potřeba dotáhnout do konce vyvázání z Evropské listiny základních práv a svobod, která je součástí Lisabonské smlouvy,“ konstatoval Vondra.

Schwarzenberg přiznává, že pokud jde o vztah Česka k EU, jeho představy se výrazně rozchází s Vondrou i Nečasem. Každá strana prý chce dělat jinou politiku. „Jsem připraven koncepci doplnit argumenty, ale ani mě nenapadne měnit styl evropské politiky,“ řekl listu ministr.

Premiér Petr Nečas
Zdroj: ČT24