Každý druhý odklad školní docházky je bezdůvodný

Praha - Odklad školní docházky se stává trendem. Úmyslu poslat dítě do školních lavic až v sedmi letech podléhá stále více rodičů. Opodstatněných žádostí je ale podle psychologů jen něco přes polovinu, podle odborných názorů by mělo být asi 12 procent dětí nezralých pro vstup do školy. Odklad jich ale dostává 22 procent.

„Spíše musí poradenští pracovníci přesvědčovat rodiče, že odklad třeba nemusí mít smysl,“ říká ředitelka Institutu pedagogicko-psychologického poradenství (IPPP) Jana Zapletalová. A i když dětský psycholog neustoupí, se žádostí o odklad rodiče většinou uspějí u pediatrů. Pokud je dítě v šesti letech zralé a do školy nenastoupí, o rok později se tam už může nudit. „Rodiče odklad vnímají jako odklad školních povinností, prodloužení dětství,“ soudí učitelka mateřské školy Ilona Hulínová. Děti, které by už měli sedět ve školních lavicích, navíc podle jejích slov zabírají místo v přeplněných školkách, navíc zadarmo.

O nárůstu odkladů školní docházky ministerstvo školství ví, zatím ale na jejich snižování recept nezná. Úřad totiž nemá přesná data, která by prokazovala, zda jde o chybu v diagnostice dětí, nebo za odklady stojí jejich rodiče. Podle ministerstva by pomohlo, kdyby byl poslední ročník školky povinný, o jeho zavedení ale politici stále jen hovoří. Bylo by to totiž drahé a ve školkách se navíc už nyní místa nedostává.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod