Policista nelegálně sháněl výpisy mobilů významných lidí

Praha – Šéf Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský, právník blízký ČSSD Miroslav Jansta nebo manažer společnosti ČEZ Daniel Rous, to jsou lidé, jejichž výpisy telefonních hovorů si nechal posílat varnsdorfský policista Marian Hudec. Ten tvrdí, že jejich čísla souvisí s vyšetřováním obchodu s bílým masem na severu Čech. To byla ale prý jen záminka, jak se k výpisům dostat. Zatím není jasné, pro koho Hudec citlivé informace zjišťoval. Inspekce ani státní zastupitelstvo se k případu zatím nevyjadřují. Žalobce i detektivové se chtějí dopátrat k tomu, kdo za případem skutečně stojí a obávají se, že prozrazení detailů by mohlo vyšetřování uškodit. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.

Podle MFD měla mít jeden z výpisů - který se týkal bezpečnostního manažera ČEZu Rouse - k dispozici detektivní agentura ABL, kterou donedávna vlastnil exministr dopravy a neformální lídr Věcí veřejných Vít Bárta. Ten ale odmítá, že by měl s věcí cokoliv společného. Bárta své prohlášení zveřejnil na sociální síti Facebook.

Opoziční ČSSD k tomu řekla, že by policie měla zjistit, zda Hudec získal výpisy z vlastní vůle nebo na něčí objednávku. Šéf strany Bohuslav Sobotka nevyloučil, že sociální demokraté připraví vlastní legislativní iniciativu, která by se zasadila o větší ochranu osobních údajů.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Varnsdorfský policista Marian Hudec byl členem vyšetřovacího týmu, který se zabýval případem kamerunského obchodníka, jenž organizoval fingované sňatky a obchodoval s lidmi. Do tohoto spisu pak přidal čísla některých významných lidí a soudci napsal, že majitele telefonu nezná, ale číslo určitě souvisí s případem. Soud pak získání výpisu povolil. „Byl to pro nás jen formální úkon, neměli jsme možnost si něco ověřit,“ konstatoval předseda děčínského soudu Miroslav Kureš.

Policista: O výpisech nic nevím

Hudec nosil žádosti soudu často v pátek odpoledne nebo o víkendu, pak o nich rozhodoval soudce, který měl právě službu, píše deník. „Ano, při vyšetřování případu sňatků se nechávala dělat nějaká telefonní čísla. Bylo to přes jistý zdroj, který tam byl,“ řekl Hudec. Nepamatuje si ale prý, o jaká čísla šlo. Že by mezi nimi byl i Rychetský, popírá. „Já bych se k takovým číslům v životě nedostal,“ dodal.

Informace se objevily, když MfD rozkrývala aktivity bezpečnostní agentury ABL, která v té době patřila neformálnímu šéfovi Věcí veřejných Vítu Bártovi. Agentura totiž disponovala výpisy bezpečnostního ředitele ČEZ Daniela Rouse za období od října 2009 do ledna 2010. Deník se o tom dozvěděl ze zdrojů ABL a získal i kopii těchto výpisů, z nichž je zřejmé, že s nimi pracovala detektivní divize firmy. Výpisy obstaral právě Hudec.

Hudec kromě Rouse a Rychetského podobně lustroval dalších zhruba třicet lidí. Kdo si výpisy u něj objednával, se zatím neví. „Mohu potvrdit, že mě v minulých dnech kontaktovala inspekce. Podepsal jsem však závazek mlčenlivosti,“ řekl deníku Jansta, jehož Hudec prověřoval od 1. října 2009 do 20. ledna 2010, tedy v době, kdy jej bývalý šéf ODS Mirek Topolánek spojil s kauzou Opencard. O výpis Rychetského telefonu policista požádal 16. října 2009. Bylo to měsíc poté, co ÚS zrušil předčasné volby do Poslanecké sněmovny.

Podle bezpečnostního experta Andora Šándora se z výpisu dá sestavit denní režim. Zmapují se tak aktivity sledovaného. Zajímavé jsou i časové údaje, například kdo kdy komu volá. Podle Šándora šlo zřejmě o dobře propracovaný systém, kdy policista žádá o výpisy hovorů  lidí, kteří jsou z jiného koutu republiky.

Podle televize Nova Hudec údajně předával výpisy hovorů za úplatu bývalému detektivovi z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který vystupuje pod přezdívkou Kondor. Před pěti lety se o něm podle Novy psalo v souvislosti s Berdychovým gangem.

Daniel Rous
Zdroj: ČT24