OBRAZEM: Bahna 2011 navštívilo 50 tisíc lidí

Strašice - Zhruba 50 000 lidí navštívilo dnes podle armády vojenský prostor u Strašic na Rokycansku, kde se koná 22. ročník Dne pozemního vojska Bahna 2011. Největší prezentace české armády slouží také jako vojenské cvičení. V celodenním programu viděli příznivci armády bojové i statické ukázky nejlepší techniky, kterou české vojsko používá, a také historické bojové scény. Rakouská armáda předvedla tank Ulan, Polsko vozidlo pěchoty Rosomák a americká armáda obrněný vůz Stryker.

Hlavním lákadlem byla třičtvrtěhodinová bojová ukázka, v níž se divákům představili vojáci pěší čety lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce posíleni o tank T-72, bojové vozidlo BVP-2 a družstvo pěší roty aktivních záloh. Za podpory letectva a dělostřelectva předvedli simulovaný boj s povstalci a obsadili opuštěnou základnu.

Vůbec poprvé se veřejnosti představil vojenský vrtulník Mi-171 s palubním střelcem, jaký používá armáda na misi v Afghánistánu. Vzdušné síly byly ještě zastoupeny dvoumotorovým vrtulníkem W-3A Sokol a hasičskými auty z leteckých základen. Zajímavostí byl výcvik psů určených k vyhledávání výbušnin. Vojenský historický ústav přivezl stíhač tanků M36 Jackson a soukromí majitelé desítky kusů kolové a pásové techniky.

Bahna 2011 (zdroj: ČT24)

„Je to fantastické. Začalo to akcí dobrovolníků Nadace pozemního vojska před 22 lety, kdy to dali dohromady nadšenci; armáda se později připojila. Pro nás je to moc důležité, protože to dává podporu armádě. My se bez podpory veřejnosti samozřejmě neobejdeme. A Bahna jsou jednou z nejlepších akcí, co děláme,“ řekl na velitelské věži ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Doprovázela ho celá rodina.

Práce armády podle něho nespočívá jen v účasti v misích, ale i v pomoci českým občanům při povodních, jiných živelních pohromách a haváriích. Vojsko je na to dobře připraveno, jak ukázala i dnešní akce, řekl ministr.

Bahen 2011 se zúčastnilo 1 200 vojáků, členů aktivních záloh a dalších aktérů z vojensko-historických klubů, a 480 kusů vojenské techniky včetně historické. Z toho velitelství společných sil, které Bahna pořádá, nasadilo 606 profesionálů a 230 kusů techniky.

Náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka návštěvnost nepřekvapila, protože „je tradičně velmi vysoká“. „Chceme ukázat veřejnosti opravdu to nejlepší, co máme,“ dodal. Podle Picka jsou pro lidi největším tahákem kolejové obrněné transportéry Pandur II, Land Rovery typu Kajman a lehká obrněná vozidla Iveco. Podobné propagační akce má podle Picka armáda stále v plánu. Na jejich financování se ale podílejí hlavně vojenské historické kluby, armáda sama hradí svoji část. „Chceme ukázat lidem, že jejich peníze vynakládané na daních nejsou spotřebovávány bezúčelně. To znamená, že všichni vojáci, co tady jsou, to mají jako výcvik ve VVP (vojenském výcvikovém prostoru),“ uvedl velitel společných sil generál Hynek Blaško. V době omezených prostředků jsou podle něj Bahna jedinečnou příležitostí, protože vojáci stráví ve VVP týden, který vyvrcholil dneškem. Veřejnost tak vidí, jak přibližně vypadá výcvik, protože nelze předvést jeho plné spektrum.

Bahna zahájila v 09:00 salva samohybných houfnic, průlety letounů a seskoky výsadkářů. Sedmihodinový program byl sestaven z ukázek techniky a výcviku vojáků. Tradiční jsou také rekonstrukce historických bitev včetně dobové techniky, dnes to byly boje z italské fronty první světové války a poslední hodiny na demarkační linii v roce 1945.

  • Bahna 2011 - vrtulník W3A Sokol autor: Eret Petr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2650/264971.jpg
  • Bahna 2011 - jednotka rakouské armády autor: Eret Petr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2650/264973.jpg
  • Bahna 2011 - vrtulník Mi-24 autor: Eret Petr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2650/264972.jpg
  • Bahna 2011 - ukázka hašení požáru vrtulníkem W3A Sokol s podvěšeným bambi bucketem autor: Eret Petr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2650/264974.jpg