Zákon o stávce se nelíbí ČSSD, hrozí nedůvěrou

Praha - Výkonný výbor ČSSD odmítl údajnou snahu kabinetu omezit právo na stávku. Kdyby se to stalo, hodlá ČSSD vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Novinářům to po jednání širšího vedení strany řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sociální demokraté kritizovali za výroky o stávce i prezidenta Václava Klause. Na přípravě zákona, který by nově stávku upravoval, společně pracují ministerstva spravedlnosti a práce. Připraven by měl být asi za půl roku.

Právo na stávku je podle ČSSD jednou z nejdůležitějších svobod získaných po roce 1989. „Budeme bojovat, aby občanům zůstala zachována,“ řekl Sobotka. Pokud vláda bude chtít toto právo silně omezit, ČSSD je připravena vyvolat kvůli tomu hlasování o nedůvěře vládě, dodal.

Sobotka: Vláda stávku nepochopila

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Podle sociálních demokratů vláda svou reakcí na stávku rozdělila společnost. „Zdá se, že vláda vůbec nepochopila význam protestu. Není připravena reagovat na připomínky odborů,“ poznamenal Sobotka. Podle sociálních demokratů vláda nemá dostatek reflexe vlastních činů a není schopna vyhodnotit náladu ve společnosti.

Ústřední výkonný výbor ČSSD proto dnes přijal trojici usnesení. V prvním vyzval vládu, aby neprodleně přistoupila k obnovení sociálního dialogu. Druhé usnesení odmítá údajné snahy premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) zvyšovat napětí ve společnosti a vytvářet prostředí vedoucí k rozdělení obyvatel. Ve třetím usnesení sociální demokraté odmítli snahu vlády omezit právo na stávku, „protože se jedná o jednu z občanských právních svobod, kterou přinesl pád režimu v roce 1989,“ řekl Sobotka.

Premiér Petr Nečas (ODS) před čtvrteční stávkou v dopravě řekl, že vláda urychlí práce na novém zákoně upravujícím právo na stávku. Občané podle něj například nejsou dostatečně chráněni před vědomým poškozováním práv jiných osob při blokádách. Právo na stávku je podle Nečase v české legislativě upraveno velmi liberálně. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) rovněž novou úpravu stávek obhajoval s tím, že funguje i v zemích s bohatou stávkovou tradicí - jako je Francie. S návrhem souhlasí i VV. Odboráři obecně s úpravou legislativy o stávce problém nemají, v současné době to ale považují za účelový tah vlády.

Europoslanec ČSSD Richard Falbr po dnešním jednání výkonného výboru strany poznamenal, že reakci českých vládních představitelů na stávku odsoudili i jeho kolegové ze socialistické frakce v Evropském parlamentu. „Výhrůžky propouštěním stávkujících, úvahy o nasazení armády jako stávkokazů, jsou v příkrém rozporu s úmluvami Mezinárodní organizace práce, kterými je Česká republika vázána,“ uvedl Falbr.

VV ČSSD zvolil další 4 členy předsednictva

Výkonný výbor strany dnes zvolil další čtyři členy předsednictva. Poměr mezi dvěma stranickými křídly v třicetičlenném orgánu je údajně nadále vyrovnaný. Jde o příznivce současného předsedy Bohuslava Sobotky a jeho neúspěšného soupeře ve volbě šéfa strany, prvního místopředsedy Michala Haška. Straně zbývá zvolit dva členy, aby naplnila plný počet členů širšího vedení.

Členy širšího vedení se stala místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková, poslankyně Vlasta Bohdalová, ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a pražský radní Petr Dolínek.

Prezidentu Klausovi, který stávku ostře kritizoval, Falbr vzkázal, že by si měl k sedmdesátým narozeninám nadělit půlročního „bobříka mlčení“. Prezident v minulých dnech prohlásil, že vláda by měla postupovat daleko rezolutněji a třeba i jít do protiútoku. Doporučil jí, aby například ve spolupráci s magistrátem najala soukromé autobusy. Stávku v dopravě označil za politickou. ČSSD ho pak obvinila, že svými výroky a společně s vládou vyostřuje sociální konflikt.

Do kritiky vládního postoje ke stávce se dnes pustili také komunisté. Kabinet podle nich překračuje meze současné parlamentní demokracie „směrem k mocenskému, autoritářskému prosazování své vůle, bez ohledu na většinový názor ve společnosti“. Vláda podle nich narušuje sociální smír a vytváří umělé rozpory mezi lidmi. „KSČM nejednou zdůvodnila, proč odmítá vládní reformy. Proto bude i nadále podporovat další protesty občanů proti nim. Cílem je dosáhnout odstoupení současné zdiskreditované a korupční vlády a vyhlášení předčasných voleb,“ uvádí dnešní usnesení širšího vedení strany.

Protest v metru
Zdroj: ČT24