K čemu tátové jsou? To připomíná Den otců

Praha - Dnešek je Dnem otců. Svátek vznikl před více než sto lety ve Spojených státech, oblíbený je například v Německu nebo v Austrálii. V Česku si ho zatím připomíná pouze malý počet rodin. Jestli si oblibu získá, ukáže až čas. Odborníci ho vidí jako dobrou příležitost upozornit na význam otcovské role v moderní rodině.

Třetí červnová neděle patří všem tátům, podobně jako na druhou květnovou neděli připadá Den matek a na 1. června dětský den. I když o svátku Češi vědí, oblibu si získává jen pomalu. Z ankety vyplývá, že ho spousta lidí nepovažuje za zvláštní datum, někteří přesto slavit půjdou, a to třeba na večeři. A platit bude tentokrát manželka.

Den otců je i příležitost připomenout problémy, se kterými se dnes tátové potýkají. Společnost Střídavka se snažila happeningem v centru Prahy podpořit otce, kteří se po rozvodu snaží získat děti do střídavé rodičovské péče. „Bohužel je u nás stále ještě v plenkách střídavá péče obou rodičů a v naprosté většině případů jsou děti svěřovány jenom jednomu rodiči, a to matce,“ podotkl Aleš Hodina ze společnosti Střídavka.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Od otců se očekává především zabezpečení rodiny

Ani v úplných rodinách není podle odborníků role otce jednoduchá. Očekává se od nich, že ji co nejlépe finančně zabezpečí a času pro děti pak zbývá málo. „Mají méně fyzického času být s nimi. Jsou méně obratní ve vztahu s dětmi,“ míní Nikola Křístek z Unie center pro rodinu a komunitu. „Cítím poslední léta zvýšený zájem otců plnit svoji otcovskou roli. Tátové přicházejí na to, že je to s dětmi baví, ještě když jsou malé, což dříve nebývalo,“ dodal Petr Klíma, ředitel pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 3 a 9.

Vydáno pod