Bakalářská práce náměstka ústeckého primátora vzbuzuje podezření

Praha – Česká televize objevila další pochybnou bakalářskou práci, tentokrát náměstka ústeckého primátora Jana Řeřichy (ODS). Ta se totiž kromě úvodu a závěru z více než 80 procent shoduje s materiálem, který už dříve vypracovali úředníci ústeckého magistrátu. Sám Řeřicha odmítá, že by šlo o plagiát. Vysoká škola finanční a správní chce nechat text prověřit a pak rozhodne, zda navrhne odebrání titulu. Náměstek už mezitím na stejné škole stihl získat i titul inženýra.

Podle zjištění ČT obsahuje bakalářská práce přes 30 stran, které se doslova shodují s dokumentem, který předtím zpracovali jako podklad k Integrovanému plánu rozvoje města tři magistrátní úředníci. Byl mezi nimi i oponent Řeřichovy práce – vedoucí odboru strategického rozvoje František Podrápský. Ten pak přitom stejně jako konzultant označil Řeřichovu práci v závěrečném posudku za kvalitní a inovativní. „Jsou tam určité citace - to, jestli jsou ve vhodném rozsahu, musí posoudit ostatní,“ uvedl teď Podrápský. 

Sám Řeřicha vysvětluje podobnost obou testů tím, že s Podrápským i dalšími pracovníky blízce spolupracoval a mnoho materiálů prý měl uloženo v počítači. Plagiátorství ovšem odmítá. Náměstek sice v použitých pramenech dokument z ústeckého magistrátu uvádí, chybí ale konkrétní citace v textu. 

Reportáž Terezy Baldové a Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Škola sice za Řeřichou stojí, práce prý vznikala dlouho, nechá ji ale prověřit a pak se rozhodne, zda navrhne odebrání titulu. Po vyvození odpovědnosti už ale volá ústecká opozice. Podle zastupitele Pavla Vodseďálka (KSČM) by měl náměstek odstoupit, pokud se podezření z plagiátorství potvrdí.

Vysoká škola finanční a správní
Zdroj: ČT24