Policii ČR je dvacet let

Praha - Už počtvrté měli lidé možnost se zblízka seznámit s prací policistů. Viděli třeba výcvik služebních koní nebo ukázky v provedení speciální pořádkové jednotky či pyrotechniků. Letošní ročník byl navíc oslavou dvacátého výročí vzniku policie České republiky. A takové výročí se již vyplatí oslavit. A veřejnost i přes nepřízeň počasí rozhodně nechyběla.

Jak se měří rychlost radarem? Jak se jezdí policejním dálničním passatem? Odpověď nejen na tyto otázky přišly najít do strašnického sportovního areálu pražské policie stovky lidí. K vidění byl například i obrněný vůz, který patří speciální pořádkové jednotce. Své umění zájemcům předvedli také pyrotechnici nebo prvorepublikoví četníci.

I když počasí akci příliš nepřálo, návštěvníci ani sami policisté se nenechali odradit, na své si přišly hlavně děti. Atrakcí pro malé i velké bylo plno a oblibě se těšily v podstatě všechny stejně. A nechyběla ani akce. Policisté předvedli simulované rozhánění skupiny demonstrantů. 

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)

Po ukázce zásahu proti demonstrantům přišli na řadu policejní koně. Součástí dne byl i oficiální program, který celému dni propůjčil slavnostní náladu. „Letošní ročník je výjimečný v tom, že oslavujeme dvacáté výročí vzniku Policie ČR,“ připomíná policejní mluvčí Jana Rösslerová. 

Oslavy budou pokračovat ještě zítra na Hradčanském náměstí v Praze, a to slavnostní policejní přehlídkou.