Bílé deštníky bojovaly za uprchlíky

Praha – Na potřebu zlepšit postavení uprchlíků dnes pochodem centrem Prahy s bílými deštníky nad hlavou upozornilo asi sedm desítek lidí. Na konci české části Evropského pochodu za práva uprchlíků – Umbrella March 2011 – předali dopis s návrhy na zlepšení situace na úřadu české vlády. Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek chce, aby se zkvalitnilo a především zrychlilo rozhodování českých úřadů o azylových žádostech tak, aby jejich vyřízení netrvalo roky, ale jen měsíce.

„Chceme upozornit, že se na světě nachází dvaačtyřicet milionů potřebných osob. A byli bychom rádi, aby se péče o tyto lidi zlepšila,“ řekl Rozumek. Dopis pro českou vládu se podle něj zmiňuje i o potřebě toho, aby žadatelé o azyl mohli začít v ČR pracovat už ve chvíli, kdy svou žádost podají, a ne až v momentě, kdy je po měsících čekání vyřízena. Průvod vyšel po deváté hodině ranní z horního konce Václavského náměstí a přes Staroměstské náměstí dorazil až ke Strakově akademii, tedy sídlu vlády.

Deštník - symbol mezinárodní ochrany

Deštník jako symbol mezinárodní ochrany má zdůraznit potřebu hájit uprchlíky. Bílá barva je symbolem otevřenosti a míru, liší se od barvy většiny deštníků, tím má přitáhnout pozornost veřejnosti k problému. V dopise je podle Rozumka i výzva k úpravě celoevropské azylové politiky, která lidskoprávní aktivisty nyní trápí vzhledem k situaci na severu Afriky a reakci EU na ni. Evropské země se v důsledku očekávaného přílivu uprchlíků uzavírají, připomněl ředitel.

V tuzemsku získaly za deset let azyl necelé čtyři tisíce cizinců, loni podalo žádost dalších zhruba 700 lidí. Vyřízení trvá rok i déle, po tu dobu nesmějí žadatelé v Česku pracovat a stát jim neplatí ani kurz češtiny, takže se jejich sžívání s českou společností protahuje. Evropský pochod s deštníky je celoevropská kampaň, zastřešující Evropská rada pro uprchlíky a exulanty chce upozornit politiky na povinnost poskytnout ochranu těm, kteří prchají před válkou, mučením a pronásledováním. Na dnešek připadá Světový den uprchlíků, proto akci pořádá Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty právě dnes.