Soud osvobodil exnáměstka ministra pro místní rozvoj Formana

Praha – Městský soud v Praze dnes zprostil bývalého náměstka ministra pro místní rozvoj Petra Formana obžaloby, podle níž se podílel na vyvedení více než dvou stovek milionů korun z dotací Evropské unie. Osvobozující verdikt vynesl i ve vztahu k dalším sedmi lidem, zbylým dvěma uložil nepodmíněný sedmiletý a podmíněný trest. Skupina se podle žalobce snažila obohatit o 229 milionů korun, drtivá většina peněz byla zajištěna. Rozhodnutí je nepravomocné.

„Jsem samozřejmě rád, že se po tolika letech prokázalo to, co bylo jasné od začátku, že jsem nikdy žádný trestný čin neplánoval a nikdy bych žádný nepodporoval. Snad se budu moci konečně vrátit do normálního života,“ řekl Forman ČT. Státní zástupce Boris Havel ale s rozsudkem spokojen nebyl: „Pokud tedy jsou uznáni, byť nepravomocně, dva obžalovaní vinnými z těchto transakcí, které ovšem provedli nikoli jenom sami se sebou, ale s těmi zbývajícími, kteří jsou pro tytéž transakce zproštěni, tak tento názor není můj vlastní a já s ním nemohu souhlasit.“

Zprošťující rozsudek se vedle něj týká i jeho tehdejšího poradce na ministerstvu Radima Špačka, Roberta Hrdiny, Josefa Šmejkala, Pavla Bašty, Anthonyho Maurice Seddona, Jitky Mácové a Květoslavy Foersterové. Forman dělal náměstka tehdejšímu ministrovi Pavlu Němcovi.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

S nepodmíněným rozsudkem odešel od soudu pouze likvidátor Ondřej Dvořák, jehož obžaloba označuje za strůjce údajného zločinného plánu. Má jít na sedm let do vězení, dostal i desetiletý zákaz výkonu funkce statutárního orgánu ve společnostech. Trest si odnesla i Kamila Jarošová. Soud jí vyměřil tři roky vězení podmíněně odložené na zkušební dobu pěti let. Podle dnešního rozsudku oba podvodně vyvedli 144 milionů korun z dotací a tím spáchali trestné činy podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti. Státu také mají nahradit zhruba milionovou škodu.

Základním kamenem údajného podvodu byl podle obžaloby takzvaný transformační plán. Podle spisu jej vytvořil likvidátor a jednatel dvou společností přímo navázaných na NRR Dvořák, který dokument nechal schválit na ministerstvu prostřednictvím Formana. Předseda trestního senátu Petr Braun však byl jiného názoru, transformační plán byl podle něho zneužit Dvořákem a Forman v tom prsty neměl. Senát u něj nenalezl úmysl páchat trestnou činnost. Naopak Dvořák podle Brauna zřejmě „ucítil příležitost“ a selhal: „Zřejmě ta suma byla příliš velká, aby odolal.“ Jarošová podle Brauna jednala na pokyn Dvořáka.

U vyvedení zbylých 85 milionů korun stál podle obžaloby na počátku likvidátor NRR a jednatel jedné ze společností na nadaci přímo navázaných Špaček. Podle soudu však jeho jednání nebylo trestným činem, trestné tak nemohlo být ani následné jednání dalších lidí, kteří peníze dál převáděli přes různé firmy. Podle Brauna také chybí důkaz o provázanosti všech deseti obviněných i o tom, že vše společně naplánovali.

Obvinění se podle spisu snažili od poloviny roku 2003 do září 2005 z likvidačního zůstatku Nadace pro rozvoj regionů (NRR) vyvést složitým způsobem, přes různé firmy, 144 a 85 milionů korun. Šlo o nevyčerpaný zůstatek z peněz, jež EU od roku 1994 poskytla na podporu malého a středního podnikání v Česku.

Vydáno pod