Policie stíhá tři podezřelé za daňové úniky ve výši 431 milionů

Brno – Brněnská expozitura Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality obvinila v uplynulých dnech dva muže a ženu z Moravy za rozsáhlé daňové úniky se škodou více než 431 milionů korun. Krácení daně z přidané hodnoty se dopustili při nákupu a prodeji pohonných hmot. Trojici hrozí až deset let vězení, nyní je ve vazbě. Podle mluvčího útvaru Romana Skřepka se daňové úniky při obchodech s pohonnými látkami v uplynulých letech v ČR značně rozšířily.

Obvinění pocházejí z Hodonínska, Olomoucka a Ostravska. S krácením daní začali podle policie už v roce 2009. Trestnou činnost se údajně pokusili zastřít vytvořením fakturačního řetězce předstíraných nákupů a prodejů minerálních olejů a vytvářením nepravdivých daňových dokladů, které pak zanesli do účetnictví, a také daňových přiznání podávaných na finanční úřad.

„Přestože měli (…) vykazovat daňovou povinnost v řádu několika desítek milionů korun měsíčně, tak vykazovali daňovou povinnost minimální,“ uvedl Skřepek. Pro jednání pachatelů byla podle něj charakteristická plánovitost, dlouhodobost a vzájemná přesná koordinace jednotlivých kroků. Kriminalisté byli obviněným na stopě už od loňského dubna. Trojici zajistili vilu a dva byty v celkové hodnotě 19 milionů korun.

Za loňský rok zajistil útvar stíhaným osobám v Česku majetek v celkové hodnotě 480 milionů korun. Letos byl útvarem zadržen majetek už za 502 milionů korun.