Bobošíková: Nejsme protiněmečtí ultranacionalisté

Praha – Suverenita – blok Jany Bobošíkové zaslala německému listu Die Welt žádost o omluvu za to, že ji ve svém článku věnovaném narozeninám prezidenta Václava Klause nazval ultranacionalistickou protiněmeckou stranou. Podle předsedkyně strany Jany Bobošíkové se Suverenita cítí těmito nepravdivými a zkreslujícími informacemi poškozena. Pokud se Die Welt neomluví, využije všech právních prostředků, aby list k tomuto kroku donutila.

„Jasně prohlašujeme, že pro prezentaci takového hodnocení neexistuje žádné opodstatnění. Suverenita není ani stranou nacionalistickou, není stranou, která by povyšovala blaho českého národa a jeho zájmy nad zájmy jiných národů a států. Nic takového v jejím programu ani ve vystoupeních jejích představitelů nelze vystopovat,“ uvedla Suverenita ve svém tiskovém prohlášení.

Podle Bobošíkové se strana zaměřuje pouze na hájení oprávněných zájmů České republiky a jejích občanů: „Činí tak stejným způsobem a stejně intenzivně, jako například Angela Merkelová hájí zájmy Německa, Nicolas Sarkozy zájmy Francie nebo David Cameron zájmy občanů Velké Británie. Ptáme se proto listu Die Welt: jsou snad tito politici označováni za nacionalisty, nebo dokonce ultranacionalisty? Jistěže ne.“

Brífink Suverenity- Bloku Jany Bobošíkové (zdroj: ČT24)

Suverenita se ohradila i proti tvrzení listu, že je protiněmecká. Kritizuje a odmítá pouze postoje a požadavky sudetoněmeckého landsmanšaftu, což podle Bobošíkové v žádném případě neznamená, že je politika strany protiněmecká. Požadavky landsmanšaftu prý ale ohrožují zájmy ČR a jsou v rozporu s bilaterálními smlouvami uzavřenými mezi Českem a Německem. „Tyto požadavky rovněž považujeme za odporující mezinárodním smlouvám a dohodám, upravujícím uspořádání vztahů v Evropě po druhé světové válce,“ píše se v prohlášení.

Suverenita
Zdroj: ČT24/Suverenita