Průzkum STEM: Ústavní většina pro levici, VV ani lidovci by neprošli

Praha – Červnový průzkum agentury STEM potvrdil, že by nyní levicové strany získaly ve sněmovně jasnou převahu. Dotazování proběhlo začátkem června těsně před vypuknutím odborářské stávky. Největší podporu získala ČSSD, která by ve sněmovně získala 91 mandátů, spolu s KSČM by získala ústavní většinu. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by nepřekonali lidovci ani Věci veřejné.

Pro ČSSD se v červnu vyslovilo 27,4 procenta dotázaných, na druhém místě je s velkým odstupem ODS se ziskem 15,1 %, KSČM získala podporu 11,4 % respondentů a v těsném závěsu je s 10,8 % TOP 09. Pouze tyto strany by se podle průzkumu STEMu dostaly do sněmovny.

Z ostatních stran skončili nejlépe lidovci, které preferovalo 3,4 % dotázaných, vládní Věci veřejné mají podporu tří procent a Strana zelených 2,8 %. Celkem 1,1 procenta zmínilo Suverenitu Jany Bobošíkové a 0,9 procenta Stranu práv občanů - Zemanovce.

Pokud by se tyto zisky přepočetly na mandáty, tak získají sociální demokraté 91 křesel a komunisté 31. Levice by tak měla v dolní komoře ústavní většinu. Občanští demokraté by obsadili 50 křesel a TOP 09 by měla 28 poslanců. Občanští demokraté si tak proti květnovému průzkumu o čtyři křesla polepšili. Pozice KSČM a TOP 09 zůstávají stabilní.

Průzkum agentury STEM proběhl ve dnech 2. – 10. června a osloveno bylo   1 244 respondentů. Agentura zjišťuje stranické preference, tj. rozložení politických sympatií u všech dotázaných, včetně lidí, kteří deklarují, že nepůjdou volit, a těch, kteří se v této věci dosud nerozhodli. Podle průzkumu by k urnám přišlo 53 procent lidí, nerozhodnutých je 26 procent a 21 procent svou účast rozhodně odmítá.

Vydáno pod