Parkovné v Hradci Králové razantně zlevní

Hradec Králové – Zaparkovat v Hradci Králové bude od září levnější. Ceny parkovného se podle dohody města s firmou ISP, která parkovací systém provozuje, sníží – často i na polovinu současné částky. Na historickém Velkém náměstí se cena za hodinové parkování sníží dokonce z 50, resp. 100 korun na 30. Parkovací systém byl zejména kvůli cenám předmětem kritiky veřejnosti a hradecké politické opozice.

Ve všech královéhradeckých zónách s výjimkou Velkého náměstí se sjednotí minimální tarif za odstavení vozu na 15 nebo 30 minut. Řidiči za krátké stání zaplatí pouze pět korun. Klesnou také ceny v parkovacím domě Katschnerka. Hodinové parkovné bude stát 10 korun, celodenní 40 korun.

I na Velkém náměstí bude možné odstavit vůz pouze na čtvrt hodiny, řidiči potom zaplatí 20 korun. Při hodinovém parkování vloží do automatu desetikorunu navíc. Zatím lze platit pouze za celé hodiny stání, první a druhá hodina stojí po 50 korunách, od třetí hodiny platí řidiči 100 korun.

Parkovací systém byl jedním z hlavních témat loňských komunálních voleb. Všechny strany včetně těch, jejichž zástupci v minulém vedení města smlouvu s ISP uzavřeli, měly ve svých programech změny systému. Nové vedení prohlásilo, že chce systém změnit a udělat jej přívětivější k občanům. „Velmi vítám, že jsme se shodli na minimálním poplatku pět korun. Systém má navíc desetiminutovou toleranční rezervu, takže pokud člověk hodí do parkomatu pět korun, může stát bez postihu 25, respektive 40 minut. Za tuto dobu by měl krátkodobou záležitost stihnout vyřešit každý,“ řekl primátor Zdeněk Fink.

Systém parkování v Hradci řešil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Městu úřad za porušení soutěžního práva udělil pokuty 1,5 milionu a 150 tisíc korun. Město se proti pokutám brání správními žalobami u Krajského soudu v Brně.