Rath: Zdravotní standard budou určovat parazitičtí jedinci

Praha - Standard zdravotní péče budou určovat parazitičtí jedinci, kteří záležitosti nerozumí. Takové obavy vyjádřil stínový ministr zdravotnictví David Rath v pořadu Události, komentáře na adresu úředníků zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví. ČSSD chce novelu schválenou ve sněmovně předložit před Ústavní soud. Podle opozice dojde k enormnímu navyšování spoluúčasti pacientů. Ministr zdravotnictví Leoš Heger ale kritiku odmítá.

Odbory, ČSSD i komunisté požadovali stažení sněmovnou dnes přijaté novely. Ministr zdravotnictví ale odmítá, že by ji koalice protlačila silou. „Novela se připravovala od října loňského roku a my jsme vedli diskusi se všemi aktéry zdravotnického systému. Podařilo se nám eliminovat 80 procent věcí, které byly absolutně nepřijatelné,“ míní Heger.

To ale odmítl stínový ministr zdravotnictví David Rath. „Jedná se o naprostý nesmysl,“ řekl. Podle Ratha jde v případě reformy o jedinou věc – zdražování zdravotní péče. Lidé ze svých rodinných rozpočtů vydají celkově o 18 miliard korun ročně navíc. „Pan ministr toto sepsal v takzvaném komplexním pozměňovacím návrhu, který přinesl do sněmovny až ve druhém čtení,“ podotkl. Heger ovšem tvrdí, že spoluúčast se zvýší jen mírně – o jednu až dvě miliardy.

Rozhovor s Leošem Hegerem a Davidem Rathem (zdroj: ČT24)

Co přesně bude znamenat „standard“, budou určovat úředníci zdravotních pojišťoven a úředníci ministerstva zdravotnictví. „Jedná se o parazitické jedince, kteří věcem příliš nerozumí,“ vyjádřil Rath své obavy. Rozhodovat by podle něj měla lékařská odborná společnost nebo lékařská komora.

„Nadstandard bude garantovat ministerstvo zdravotnictví, a to budou odborníci i z lékařské komory.“

Sociální demokraté trvají na tom, že novelu předloží před Ústavní soud. Nejdřív bude ale pravděpodobně novelu vetovat Senát. Pokud ho sněmovna přehlasuje, pak tato situace podle Ratha nastane. „Kdyby Ústavní soud rozhodl, že to nechce udělat tak, jak to máme připravené, nachystané výkony dáme do vyhlášky zákona, čímž to bude jednoznačně ústavně konformní,“ konstatoval ministr zdravotnictví.