Pěstitel konopí Dvořák údajně vydíral dvě poslankyně VV

Praha - Nejznámější pěstitel léčebného konopí v zemi Dušan Dvořák z Ospělova na Prostějovsku čelí obvinění z vydírání dvou poslankyň strany Věci veřejné - Dagmar Navrátilové a Karolíny Peake. Dvořák jim údajně posílal textové zprávy obsahující nadávky a výhrůžky. Informuje o tom dnešní MF Dnes. Obviněnému za tento trestný čin hrozí až čtyři roky vězení. Už na jaře byl přitom podmíněně odsouzen za pěstování konopí o hmotnosti 300 kg.

„Muž zasílal výhrůžné textové zprávy. Šlo o problém, který souvisel s legalizací pěstování konopí,“ řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Podle něj nesplnily to, na čem se všichni tři ohledně léčby konopím dohodli na lednové schůzce v Poslanecké sněmovně. „Přislíbily mi pomoc, přesto ani po opakovaných žádostech nic neudělaly,“ uvedl obviněný.

Podle poslankyně Navrátilové se textové zprávy již nedaly přecházet. „Byly tam vulgarity a výhrůžky, že se člověk cítil ohrožen,“ řekla Navrátilová. Sama přitom patří k zastáncům nového zákona o legalizaci pěstování konopí k léčbě.

Dvořák usiluje o legalizaci léčebného konopí a tvrdí, že v české legislativě panuje v této věci chaos. Krajský soud v Brně mu nedávno udělil za pěstování konopí podmíněný trest a prostějovské státní zastupitelství na něj v dubnu podalo novou žalobu. Dvořák se hájí tím, že rostliny patří sdružení Konopí je lék a slouží výhradně k léčbě desítek těžce nemocných lidí. Kriminalisté Dvořákovi nikdy neprokázali, že by marihuanu toxikomanům předával. U soudu ho podpořilo několik pacientů, kterým rostlina pomohla.

Dušan Dvořák
Zdroj: ČT24/www.konopijelek.cz