Reportéři ČT: Čeští naturisté se rádi procházejí přírodou

Praha – Nahota je pro většinu lidí jednou z intimních věcí, kterou si snaží co nejvíc chránit. Pro některé odvážlivce se však společné odhalování těla stalo koníčkem či dokonce stylem života. Nudistické pláže a koupaliště proto nejsou v Evropě či tuzemsku ničím neobvyklým. Čeští naháči se ale rozhodli naturistické hnutí oživit. Organizují společné výlety a bez oblečení, jak je příroda stvořila, se procházejí českou krajinou po turistických stezkách. Mezi ostatními Evropany je to rarita. Naturisté v zahraničí si totiž svou zálibu užívají pouze za hranicemi uzavřených pozemků.

Nejznámějším aktivistou nové podoby českého nudismu a naturismu, které se jinak definují jako propagování nahoty z estetických a zdravotních důvodů, je Ivo Žurek. Organizoval například květnové zahájení naturistické sezony ve východních Čechách formou přespolního běhu volnou přírodou. Poprvé se začal na veřejnosti odhalovat ve svých patnácti letech, přičemž přiznává, že tehdy hlavní motivy byly spíše „živočišnějšího“ rázu. „Ve dvaceti či pětadvaceti, to už se člověk rozhlíží trošku více. Rozhlíží se, aby získal nějaké kamarády, aktivity,“ dodává nudista s tím, že později se začal s ostatními naháči setkávat zahalený.

V posledních letech se Žůrek, který vystudoval hudební konzervatoř v Brně a později na lesní roh hrál v plzeňském orchestru či královéhradecké filharmonii, snaží upadající zájem o klasický plážový nudismus oživit. Snižující se oblibu v promenádách bez plavek potvrzují i jeho bývalí kolegové. Ti, kteří lidskou nahotu propagovali na počátku devadesátých let, nyní prohlašují, že namísto vývoje jde hnutí nudistů spíše do ztracena. „Dříve se jezdilo do Ostravy či Olomouce, nyní je doprava dražší. Není čas, lidi mají svoje aktivity,“ poznamenal postarší Jan Lemfeld.

Pochod naturistů Posázavím (zdroj: ČT24)

Naturisté spolu více drží

Jedním ze způsobů, jak znovu zaujmout lidi, kteří na sebe neradi navlékají látkové svršky, je organizování naturistických běhů či pochodů. Jeho již třetí ročník se konal v polovině června a asi desítka nahých turistů při něm ušla 16kilometrový úsek z Čerčan do Chocerad. V minulých letech se přitom procházky účastnilo kolem stovky lidí. „Je to určitě o něčem jiném, jsou tam všichni nazí. Je to takové více kamarádské. Naturisti spolu víc drží,“ vysvětlila svou účast na pochodu jediná žena Jana Vacková.

I na nuda pláži jsme svázáni

„Když člověk odloží plavky nebo oděv, tak se zbavuje jakéhosi pocitu civilizační svázanosti. Ale pořád když jsme na nějaké pláži nebo koupališti, tak plot okolo zůstává, v podstatě jako další stupeň svázanosti. Člověk ve volné krajině se toho zbaví, prostě získá takový svobodný pocit,“ vysvětlil účastník akce Jiří Bernášek, proč někomu svlékání na pláži a koupání bez plavek nestačí.

Podobné pochody nejsou v okolních evropských zemích ničím výjimečné, v Česku jsou však obohaceny o lehce adrenalinový prvek. Probíhají ve volné přírodě, na veřejně přístupných místech, ne na předem vymezených trasách. O setkání s oblečenými spoluobčany tudíž není nouze.

Přestože takovéto „střety“ mohou někoho pohoršit, sami naháči žádné konflikty nepamatují. Většinou jsou prý doprovázeni úsměvy. Organizátoři se kromě toho snaží kontroverzím co nejvíce zabránit tím, že chodí po méně frekventovaných stezkách, a když už při svých procházkách musí projít obydlenými místy, rychle na sebe pár svršků hodí.

Pochodujícím nudistům trestní postih nehrozí

Z právního hlediska není pozice naturistů zcela jasná. Podle zákona může být chození na veřejnosti bez oblečení postihnuto jako trestní čin výtržnictví, chování nahatých by se prý totiž mohlo příčit „všeobecným zásadám lidského soužití a morálky.“ Za to jim hrozí až dva roky vězení. Na druhé straně ale platí, že aby byl někdo za nudismus popotahován, musí být nejdříve jiný člověk pohoršen a nahatého za to žalovat. A to se za historii pochodů dosud nikdy nestalo. „Pokud je někdo dostatečně praštěný, že chce nahý chodit přírodou a dává si pozor, aby zbytečně nechodil přes mateřskou školku, tak se nedopouští žádného trestného jednání,“ uzavírá právník Václav Vlk.

  • Nudistický běh autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2659/265848.jpg
  • Nudistická pláž autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2659/265847.jpg
  • Čeští nudisté na pochodu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2659/265846.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2559/255887.jpg