Změna stanov DP má zachránit mostecké tramvaje

Most – Radnice Mostu a Litvínova se snaží dohodnout na budoucnosti společného dopravního podniku. V minulých měsících hrozilo, že bude nutné zastavit tramvajový provoz kvůli politickým sporům v Litvínově. Vedení města se v zimě rozhodlo odvolat z představenstva dopravního podniku opozičního zastupitele Karla Strakoše, který však jako jediný člen vedení měl tzv. oprávnění k provozování drážní dopravy. Kdyby skutečně odešel, musel by se tramvajový provoz zastavit. Most jeho odvolání prozatím zablokoval. Litvínovský radní Vlastimil Doležal dnes oznámil, že by situaci mohlo vyřešit zvýšení počtu členů představenstva DP. Strakoš by ve vedení tak mohl zůstat, radní koalice by přitom mohla dosadit i svého zástupce.

„Chystáme společně s Mostem úpravy stanov. Ty umožní doplnit představenstvo o člověka, který by měl licenci na drážní dopravu,“ popsal radní Doležal. Karel Strakoš by potom ve vedení mohl zůstat alespoň devět dalších měsíců, potom už budou moci získat oprávnění k provozování drážní dopravy i další členové představenstva.

Strakošovým odvoláním se měla zabývat valná hromada dopravního podniku 8. června. Mostečtí zástupci se ale odmítli zabývat jak odvoláním, tak nahrazením Karla Strakoše jiným kandidátem. Příští valnou hromadu plánují města na prázdniny.

Firma, která provozuje tramvajovou nebo jinou drážní dopravu, musí mít mimo jiné ve vedení člověka s tzv. odbornou způsobilostí. Zákon požaduje pětiletou praxi ve statutárních orgánech podniku, který provozuje drážní dopravu, v případě, že má tento člověk vysokoškolské vzdělání, stačí tříletá praxe.