Ostravskou jednokolejku zastavila krádež kabelů

Ostrava – Tramvaje nejezdí po jednokolejné trati z Ostravy-Poruby do Zátiší u Budišovic. Provoz přerušila ráno krádež optického kabelu, který je součástí zabezpečovacího zařízení. Jeho narušení způsobilo odpojení elektrického napájení celé trati, dopravní podnik proto musel zavést náhradní autobusovou dopravu. Společnost AŽD Praha, která zařízení opravuje, upozornila, že tramvajový provoz bude možné obnovit nejdříve večer.

Tramvaje na lince 5 už dnes nevyjedou, dopravní podnik oznámil, že náhradní autobusová doprava bude v provozu až do večera. Linka 5 začne jezdit až se čtvrtečním ranním výjezdem. „Došlo k poškození speciálního opticko-metalického kabelu, který je součástí jejího zabezpečovacího systému,“ popsal dopravní podnik v tiskové zprávě důvod výluky.

Společnost odhadla škodu, kterou jí zloději způsobili, na statisíce korun. Krádež kabelu vyšetřuje policie.

Trať z Ostravy do Zátiší je jediná tramvajová jednokolejka v Česku, nechvalně proslula před třemi lety, kdy se na úseku u Vřesiny čelně srazily dvě soupravy. Právě po této nehodě nechal dopravní podnik na trať dosadit moderní zabezpečovací zařízení.