Říman: S VV se musí počítat, odchodem by si samy uškodily

Praha – Čím více se množí pravidelná večerní jednání koaličních stran a stupňují požadavky Věcí veřejných, tím méně je pravděpodobný pád vlády s výraznou většinou ve sněmovně. Ve středu se vyjednávači všech tří vládních stran shodli na většině dodatků koaliční smlouvy, se kterými dorazila nejmenší vládní strana, a podle šéfa premiérových poradců Martina Římana (ODS) závisí budoucí úspěch VV právě na setrvání ve stávající vládě. Pokud jsou rozumní, tak neodejdou, uvedl mimo jiné Říman během odpovídání na divácké dotazy v pořadu Hyde Park ČT24.

Právě uvnitř ODS před časem vystoupila skupina v čele s expředsedou poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem, která premiéra vyzvala k jednání o menšinové koalici bez Věcí veřejných. Koalice však zatím preferuje stávající silné složení. „Z hlediska fungování vlády to jednání s VV musíme brát vážně, vždyť je to vládní strana, díky které má vláda nadpoloviční většinu v Parlamentu. Pokud jsou rozumní, tak neodejdou, co jim zbývá, jestli chtějí být stranou nikoliv na jedno volební období,“ uvedl hlavní Nečasův poradce.

Věci veřejné se v současnosti potýkají se značným poklesem podpory veřejnosti, která je v současnosti na 2,5 procenta. Právě setrvání ve vládě a čas však mohou podle Římana nejmenší koaliční straně prospět. „Volební období trvá ještě tři roky, to je dlouhá doba. Když se strana bude chovat rozumně a bude vládě v jejích krocích pomáhat, tak se to může otočit a na problémy ze začátku se může při dalších volbách zapomenout. Tu šanci určitě mají… chce to změnu stylu,“ dodal.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Během uplynulých týdnů VV několikrát zahrozily, že z vlády zejména kvůli změnám na ministerských postech uvažují o vystoupení z koalice. V takovém případě by zbylé vládní strany mohly počítat s nejistou podporou pouze při sněmovním hlasování o určitých zákonech. „Tuto situaci jsme si zažili v minulém volebním období na sté stovkové hraně, kdy složitě vyjednáváte ten 101., 102. hlas nad každým paragrafem,“ vzpomíná někdejší ministr průmyslu a obchodu ve vládě Mirka Topolánka.

Jako současný předseda dozorčí rady ČEZu Říman odpovídal také na kritiku zástupců nevládní organizace Ekologický právní servis (EPS), která kritizuje předražené investice do rekonstrukce severočeských elektráren. Podle EPS tak ČEZ mohl na zakázkách ušetřit až 40 miliard. Kdyby se ČEZu podařilo snížit náklady na průměrnou cenu podle OECD, tak by z těch 100 miliard ušetřil 30. Kdyby v případě elektrárny v Prunéřova použil účinnější technologie, za 25 let by bylo ušetřeno dalších 10 miliard, uvedl zástupce organizace Jiří Boudal s tím, že dozorčí rada se k výzvám dosud nevyjádřila.

Podle Římana se však ČEZ opírá o jiné údaje i svolení ze strany státních úřadů. „Zabýváme se tím kontinuálně. Co se týče těch čísel, tak my máme trochu jiná. Co se týče možnosti použít jinou technologii, tak existují jiné argumenty, proč byla použita ta stávající. Jde o to, co je z dlouhodobého hlediska ekonomicky výhodné. Souvisí to se zásobami uhlí a jinými argumenty. ČEZ jako investor má navíc na tyto technologie povolení řady orgánů včetně ministerstva životního prostředí. Nelze měnit program, který se tady připravoval dlouhá léta,“ reagoval šéf dozorčí rady.

„Čtu, třídím a diskutuji, neradím“

Říman v Hyde Parku také blíže seznámil diváky se svou rolí šéfa poradců premiéra. Podle jeho slov jde spíše o pečlivou úřednickou práci nad mnoha podklady a jejich vyhodnocování. „To slovo poradce je trochu zavádějící, spíše jde o třídění informací. Nečas je dostatečně zkušený politik na to, aby věděl, co chce a jak to chce udělat. Ale musí absolvovat neuvěřitelné množství informací z ministerstev, Parlamentu nebo se připravovat na jednání s tripartitou, atd., které není schopen jeden člověk sám přečíst a utřídit, poté se spolu o tom bavíme, tedy spíše píšeme,“ popsal Říman.

S premiérem prý málokdy řeší zásadní rozdíly v názorech. „Za dvacet let, co se známe, premiér dospěl k tomu, že naše názory na většinu věcí jsou velmi blízké. Je to spíše diskuze,“ dodal s úsměvem. Také diskuzi s diváky prostřednictvím Hydeparku prý premiérovi doporučí.

Vydáno pod