Cameron v ČR: Británie Řecko finančně nepodpoří

Praha – Britský premiér David Cameron odletěl ze státní návštěvy České republiky. Dopoledne jednal se svým českým protějškem Petrem Nečasem mimo jiné o kolapsu Řecka. Britský premiér v Praze zopakoval, že Británie není připravena zúčastnit se jeho další finanční podpory. Podle Camerona je lepší poskytnout pomoc z fondu pro země eurozóny a z Mezinárodního měnového fondu. Premiérovi Nečasovi také slíbil, že Británie bude reagovat na požadavky ČR při vyšetřování kauzy kolem gripenů. Odpoledne se Cameron sešel na Pražském hradě i s prezidentem Václavem Klausem. V rámci propagace inovací navštívíl dvě výzkumná pracoviště ústavu fyziky plazmatu v Praze. Zajímal se o jaderný a laserový výzkum. Večer společně s Nečasem odletěl na summit Evropské unie do Bruselu - tam budou muset společný postoj k Řecku tvrdě obhajovat.

„Naše pozice je jasná. Velká Británie není součástí eurozóny a my jsme se nezúčastnili diskusí o prvním záchranném balíku. Británie není připravena účastnit se jednání ani o druhé plánované pomoci Řecku,“ řekl Cameron na tiskové konferenci. Česká republika zastává podle Nečase stejný postoj. Britský premiér prohlášením reagoval na případný tlak Německa, aby se Londýn zapojil a dal několika miliardové záruky, přestože má za měnu libru.

Česko i Velká Británie jsou s eurozónou úzce propojené a mají proto zájem na její stabilitě. Nesouhlasí ale s tím, aby se do další pomoci Řecku zapojil Evropský mechanismus finanční stability (EFSM), tedy fond, který slouží celé EU, nejen eurozóně. „Británie je členem rady MMF, proto jakékoliv tyto situace doporučuje řešit prostřednictvím tohoto fondu. Bylo by nesprávné užít evropského finančního mechanismu pro již druhé vyplacení Řecka,“ prohlásil Cameron. Podle Nečase by měl pomoci spíše Evropský fond finanční stability (EFSF), tedy záchranný mechanismus určený pouze pro eurozónu.

Petr Nečas:

„Obě země mají zájem na stabilitě eurozóny. Jsme ale také přesvědčeni, že do budoucna je nezbytné zabránit morálnímu hazardu, kdy bylo v podstatě beztrestné se do nekonečna zadlužovat a pak to řešit na úkor daňových poplatníků.“

„Naše vlády se shodují v tom, že je nezbytné nalézt v Evropské unii znovu vizi, která povede k růstu a konkurenceschopnosti na mezinárodních trzích. Naše ekonomiky proto potřebují modernizaci a reformy,“ řekl dále Nečas na tiskové konferenci. Země podle něj vidí důraz i na dokončení vnitřního trhu, který dnes chybí například v oblasti služeb a digitálních technologií. „Musíme se zaměřit i na podporu malých a středních podniků a inovačního potenciálu našich ekonomik,“ dodal.

Británie má podle Camerona zájem i na tom dotáhnout věc kolem gripenů do konce. Nečas na tiskové konferenci uvedl, že dostal od britského premiéra jednoznačné ujištění, že britské úřady budou s Českem při vyšetřování možné korupce kolem dřívějšího pořizování gripenů plně spolupracovat. Podle Camerona připraví Británie vhodnou reakci na jakýkoliv požadavek týkající se vyšetřování gripenů.

ČR v Afghánistánu nebude dělat jednostranné kroky

Premiéři hovořili i o misi v Afghánistánu. Česká republika se podle Nečase bude v zemi chovat jako spolehlivý spojenec NATO a nebude dělat jednostranné kroky. Reagoval tak na noční oznámení amerického prezidenta Barracka Obamy o stahování amerických vojáků. Podle Camerona nebude stažení amerických sil znamenat, že by západní spojenci polevili v tlaku na afghánské protivládní rebely. Britský premiér v Praze také zopakoval své oznámení o stažení asi 430 osob. V zemi ale dál působí 9 500 britských vojáků. „Budeme hledat možnosti dalšího snižování počtů, jak se budeme pohybovat směrem ke konci roku 2014,“ dodal. Právě v roce 2014 má být dokončeno předávání moci místní správě. Od roku 2015 je podle Camerona možné jen působení malého počtu příslušníků britských ozbrojených sil v roli instruktorů výcviku a podobně.

Britský premiér byl v České republice naposledy před pěti lety. Cameron se do Prahy vrací po dvou letech, kdy ještě jako lídr konzervativců usiloval o křeslo premiéra.