Za vraždu bezdomovce 11 let a 3,5 roku

Praha - Za účast na napadení dvou bezdomovců, z nichž jednoho pachatelé upálili, uložil dnes Městský soud v Praze pětadvacetiletému Jiřímu Harákovi 11 let a šestnáctiletému mladíkovi 3,5 roku vězení. Oba se podle soudu dopustili vraždy. Mladistvý mohl díky svému věku dostat maximálně desetiletý trest. Dvacetiletému Nelsonu Badjimu vyměřil soud za nepřekažení trestného činu roční trest podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let. Rozsudek není nepravomocný.

Na útoku se podle policie podílel i čtvrtý mladík, v době činu byl ale mladší 15 let, a není tak trestně odpovědný. Soud již před několika měsíci rozhodl o jeho umístění do výchovného ústavu. Událost se odehrála loni 24. srpna před půlnocí v Bohdaleckém lese v Praze 10. Čtveřice se podle obžaloby sešla toho dne odpoledne a domluvila se, že půjde zmlátit bezdomovce, kteří přebývali v chatce. Nejmladší z nich se podle spisu vybavil teleskopickým obuškem, Harák železnou tyčí.

Martina Lhotáková, mluvčí soudu:

„Hlavním aktérem, vůdčí osobností byl trestně neodpovědný pachatel, který celý plán vymyslel, zapálil chatku a napadl jednoho z poškozených.“

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

V noci pak podle obžaloby přišli Harák, tehdy patnáctiletý a čtrnáctiletý chlapec k chatce a začali bezdomovcům vyhrožovat zabitím a zapálením chatky. Trojice poté údajně otevřela dveře budovy, a přestože věděla, že v ní jsou lidé - tehdy šestačtyřicetiletý a třiapadesátiletý muž - zapálila ji. Podle obžaloby tak jednali s úmyslem oba usmrtit. Třiapadesátiletý muž se před nimi schoval do sklepa stavení, což podle spisu všichni věděli. Když pak hořelo, snažil se mu ze sklepa podle obžaloby pomoci druhý bezdomovec, ale podezřelí mu v tom zabránili.

Šestačtyřicetiletému muži se podařilo z chatky podle spisu uniknout, tehdy čtrnáctiletý chlapec na něho však údajně zaútočil dřevěnou tyčí, kterou jej několikrát udeřil, muž se pak skácel k zemi a předstíral bezvědomí. Třiapadesátiletý muž na místě zemřel, když se při požáru otrávil oxidem uhelnatým. Badji incidentu údajně přihlížel a nijak nezasáhl. „Začali vyhrožovat, že jestli to chci přežít, tak ať odtamtud vypadnu, tak jsem se schoval do takové uličky. Myslel jsem, že odejdou. Tam mě zase dohonili, ze dvou stran, tam mě dotloukli tyčí,“ řekl muž, který útok přežil, České televizi. Obvinění mu prý při bití řekli, že na svého kamaráda čekat nemusí, protože se už „smaží“.