CVVM: Vede ČSSD, VV stále pod 5 procenty

Praha – Aktuální volební model Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) favorizuje sociální demokracii, pakliže by se nyní uskutečnily volby do Poslanecké sněmovny. Hlas by jí dalo 33,5 procenta Čechů. Se ztrátou 12,5 procenta by za ČSSD skončili občanští demokraté. V dolní komoře by ještě usedli zástupci TOP 09, KSČM a zřejmě i KDU-ČSL. Nyní vládní Věci veřejné by dostatečný počet hlasů pro vstup do sněmovny asi nedostaly.

Komunisté se podle průzkumu dotahují na třetí TOP 09, kterou by nyní volilo 16 procent lidí. To je o půl procenta více, než kolik hlasů by dostala KSČM. Lidovci by z voleb odešli se ziskem 5,5 procenta hlasů. O půl procenta by tak překonali hranici, kterou je nutné překročit, aby se kandidující subjekt dostal do dolní komory. To by se už nepovedlo Věcem veřejným, které by podle CVVM volilo 3,5 procenta občanů. Údaje se v obou případech pohybují v rámci statistické chyby.

V porovnání s květnovým průzkumem zůstala podpora ČSSD, ODS a VV na stejné úrovni. U TOP 09 klesla o půl procentního bodu, který si naopak přičetli komunisté. Průzkum se uskutečnil v době od 6. do 13. června a na otázky v něm odpovídalo 1 006 Čechů starších 15 let. Osmapadesát procent dotázaných přitom uvedlo, že by se případných voleb nyní zúčastnilo. Deklarovaná volební účast je tak jen o něco nižší, než byla reálná účast v posledních volbách v květnu 2010. Tehdy volilo 62,6 procenta lidí.