Sobotkovi se nelíbí Palasův plán pronájmu novojičínské nemocnice

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce příští středu přímo v Novém Jičíně s moravskoslezským hejtmanem a stranickým kolegou Jaroslavem Palasem probrat záměr kraje pronajmout tamní nemocnici akciové společnosti Agel. Plán ve středu schválilo zastupitelstvo kraje, podle Sobotky ale záměr nekoresponduje s programovými principy strany. Nemocnice v regionech by podle Sobotky měly být „principiálně spravovány kraji“. Chce proto na místě hledat jinou cestu budoucnosti zadlužené nemocnice než dlouhodobý pronájem.

Zdravotní péče v nemocnici, pod kterou spadá i nemocnice ve Vítkově na Opavsku, má být podle kraje zachována ve stejném rozsahu. Novojičínská nemocnice poskytuje specializovanou onkologickou léčbu, její dluhy ale přerostly 200 milionů korun. O podrobnostech smlouvy a výši nájmu se bude v příštích měsících jednat. Zastupitelstvo by ji mohlo schválit v září, platit by pak začala od 1. ledna 2012. Záměr schválili koaliční levicoví zastupitelé za ČSSD a KSČM. Opoziční ODS a KDU-ČSL byly proti, což zdůvodnily tím, že nemají dost informací.

Nájem 20 milionů za rok

Brífink ČSSD (zdroj: ČT24)

Podle Palase je pronájem zařízení společnosti Agel „nejoptimálnějším řešením, byť není úplně v souladu s programem sociální demokracie ani koaličního partnera“. Ve středu uvedl, že vznikne pracovní skupina, v níž budou zejména členové zdravotního výboru a krajští úředníci, kteří pro zářijové zastupitelstvo připraví varianty smlouvy. Nabídka, kterou firma Agel předložila, je podle něj 20 milionů ročně s tím, že současné závazky zůstanou kraji.

Společnost Agel už v Česku, zejména v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, provozuje deset nemocnic a několik dalších zdravotnických zařízení. Jsou mezi nimi Vítkovická nemocnice v Ostravě nebo Nemocnice Podlesí v Třinci. S krajskou nemocnicí provozuje Agel v Novém Jičíně společně komplexní onkologické centrum. To vydělává, avšak nemocnice prodělává.

Generální ředitel společnosti Agel Filip Horák řekl, že pokud dostane nemocnici do nájmu, základní zdravotnická péče tam zůstane zachována. Celkové investice Agelu do novojičínské nemocnice budou v podle něj řádech stovek milionů korun.