Soudce zřejmě v přestávce během líčení okradl advokáty

České Budějovice – Na krajském soudě v Českých Budějovicích se krade, z peněženek dvou advokátů zmizelo v přestávkách během soudních líčení celkem 25 tisíc korun. Podle všeho vzal peníze soudce Evžen Sedlecký, on sám to ovšem popírá. Krajský soud už podal návrh na kárné řízení a odvolání soudce, v průběhu příštího týdne také ministr spravedlnosti rozhodne, zda Sedleckého dočasně zbaví funkce.

Dva advokáti nahlásili krádež vedení soudu ještě týž den, kdy se jim peníze ztratily. Podle nich kradl soudce minimálně dvakrát, naposledy minulé pondělí: „Řekli, že mají závažné podezření, že se jim ztratily peníze z jednací síně v době přestávky, kdy tam byl pouze soudce Sedlecký,“ uvedl místopředseda soudu Roman Bárta. Předseda českobudějovického krajského soudu Bohuslav Petr prý bude ctít presumci neviny a počká na vyšetření případu orgány činnými v trestím řízení. „Soud je posledním místem na světě, kde bych čekala, že se mi něco podobného stane,“ podivuje se advokátka Petra Schinnenburgová. 

Soudce Sedlecký, kterého si jinak po pracovní stránce šéfové i advokáti nadmíru chválí, podle svých slov nic neukradl. Teď je v pracovní neschopnosti. Několik zaměstnanců soudu mimo kameru uvedlo, že je zřejmě v péči psychiatrů, podle některých se léčil už dříve. 

Reportáž Veroniky Kabátové a Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Celou záležitost už prošetřuje policie, vedení soudu také informovalo ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), který teď bude rozhodovat, zda Sedleckého dočasně postaví mimo službu. „Pan soudce teď dostal krátkou třídenní lhůtu, aby se vyjádřil. Právě na základě tohoto vyjádření pak pan ministr rozhodne,“ uvedla mluvčí ministerstva Tereza Palečková. Jasno by mělo být v průběhu příštího týdne.