Policie chce stíhat senátora Lajtocha, požádala o jeho vydání

Praha - Protikorupční policie požádala horní komoru Parlamentu o zbavení imunity a vydání k trestnímu stíhání senátora a přerovského primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD). České televizi to potvrdil mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Z jakého trestného činu je Lajtoch podezřelý, však nevěděl. Protikorupční policie se dříve zajímala o činnost přerovské radnice. Poslanecká sněmovna a Senát dosud zbavily imunity 19 poslanců a senátorů. Naopak ve 14 případech je odmítly imunity zbavit, tudíž neumožnily jejich stíhání, které tak bylo navždy zastaveno.

Osmapadesátiletý Lajtoch je senátorem od roku 2007, o rok dříve se stal přerovským primátorem. Pokud se rozhodnou jeho straničtí kolegové Lajtocha nevydat, o imunitu nepřijde, ČSSD má totiž v Senátu většinu.

Protikorupční policie si letos v březnu vyžádala od přerovské radnice větší množství materiálů včetně kopií majetkových přiznání radních za současné i minulé období. Detektivové se zajímali také o seznam sponzorských darů a veřejné zakázky na stavební práce za posledních pět let. Chtěli také předložit kompletní zápis a usnesení některých schůzí rady města, jednání investiční komise a zastupitelstva města.

Reportáž Davida Blažka (zdroj: ČT24)

Kriminalisté navštívili přerovský magistrát už loni v listopadu. Odvezli si tehdy materiály, které se týkaly stavby domova pro seniory. Domov byl otevřen v září 2008 a vznikl přestavbou základní školy v ulici Optiky. Jeho cena se proti plánu zvýšila asi o 30 milionů na více než 167 milionů korun. Podle magistrátu ale byla zakázka na jeho vybudování kontrolována. Předloni ji podle tajemníka radnice Jiřího Bakalíka prověřoval Nejvyšší kontrolní úřad, který žádné pochybení nenašel. V minulosti okolnosti stavby prošetřoval i antimonopolní úřad.

Senátor a přerovský primátor se narodil v Přerově, vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině. Do Senátu byl zvolen v roce 2007, je místopředsedou výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. V čele Přerova stojí od října 2006. Je ženatý, má dvě dcery.