Ostravská univerzita bude mít obří superpočítač

Ostrava - Ostravská Vysoká škola báňská - Technická univerzita se už brzy bude pyšnit superpočítačem. Evropská komise schválila dotaci dvě miliardy korun na projekt superpočítačového centra IT4Innovations. Univerzita pro něj ve svém areálu postaví novou budovu. Superpočítač má být hotový v roce 2015. Na projektu spolupracuje také Ostravská a Slezská univerzita a Vysoké učení technické v Brně.

„K definitivnímu potvrzení startu výstavby nejvýkonnějšího superpočítače ve střední Evropě a centra IT4Innovations, jehož bude součástí, nám chybí už jen souhlasné stanovisko o dotaci ministerstva školství. Bez něj nezískáme potřebné finance,“ podotkl rektor VŠB Ivo Vondrák. Souhlas české strany se dá podle něho předpokládat. „Máme skutečně radost, ale musím říct, že té práce bylo tolik, že teď už nemáme ani sílu slavit,“ dodal rektor.

Superpočítač je finančně nejnáročnější částí celého dvoumiliardového projektu. Bude stát půl miliardy korun. Škola získá z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace celkem 1,82 miliardy korun, 15 procent spolufinancování nákladů by měl pokrýt stát.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Zařízení bude schopné provést 855 bilionů operací za sekundu a má obsahovat 30 000 výpočetních jader, což o řád převýší kapacitu nejvýkonnějších počítačů používaných nyní v Česku. Bude umožňovat výpočty, které by klasickým počítačům trvaly měsíce. Dosud nejvýkonnější superpočítače v zemi jsou v mladoboleslavské Škodě Auto s celkovým výkonem asi 50 bilionů operací za sekundu.

Počítač může vytvářet třeba povodňové modely

Centrum bude například vyvíjet řešení pro modelování situací při dopravních zácpách, vytvářet povodňové modely, úniku škodlivých látek do ovzduší nebo vod. „Bez náročných výpočtů a simulací se dnes neobejde žádný výzkum. Superpočítač je proto klíč k inovacím a k úspěšné budoucnosti nejen naší univerzity,“ podotkl Vondrák.

Superpočítač budou používat také k výzkumným účelům. Část jeho kapacity využijí i podniky. Zájem projevily společnosti Vítkovice Machinery Group, Autopal či Elmarco. Zařízení pomůže například s vývojem nových léčiv na bázi nanotechnologií a s optimalizací konstrukce automobilových součástek. Počítačové centrum zaměstná dvě stovky odborníků. Některé z nich chce vysoká škola získat i ze zahraničí.

Brusel už dříve schválil v Česku vybudování tří velkých vědeckých center za evropské peníze. Jedním z nich je nejvýkonnější laser světa (Extreme Light Infrastructure - ELI), který bude sloužit při zkoumání buněk nebo terapii nádorů. Jeho výkon by měl být až stokrát větší, než dosud mají největší podobná zařízení. Bude stát téměř sedm miliard korun a postaví ho v Dolních Břežanech u Prahy.

V Brně za 6,5 miliardy korun vznikne Středoevropský technologický institut (CEITEC) zaměřený na biomateriály a robotické systémy využitelné při náročných operacích. Mezi velké projekty patří také Mezinárodní centrum klinického výzkumu (FNUSA-ICRC) za zhruba pět miliard korun, které se rozhodla vybudovat Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

  • Projekt superpočítače autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2665/266446.jpg
  • Projekt nové budovy pro superpočítač autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2665/266447.jpg