Pražská ODS navrhuje zrušit své sdružení v Praze 1

Praha - Regionální rada pražské ODS dnes doporučila zrušit své sdružení v Praze 1. V místní organizaci panovaly v minulosti ostré spory. Její představitelé v čele se současným šéfem Filipem Dvořákem nebo bývalým starostou Janem Bürgermeisterem byli spojováni s řadou kauz. O zrušení bude rozhodovat výkonná rada ODS.

Regionální rada doporučila, aby byly zrušeny licence všem místním sdružením a zaniklo celé oblastní sdružení. Místo nich mají vzniknout dvě nová místní sdružení. Doporučením by se měla zabývat v pondělí výkonná rada ODS. „Hlavními důvody pro toto usnesení bylo, že ODS v Praze 1 je už několik let rozdělená 50 na 50 a není možné tam něco změnit. Členové ODS v Praze 1 to nebyli schopni vyřešit sami,“ potvrdil jeden z účastníků jednání.

Podle informací ČTK by novou ODS v Praze 1 měli vybudovat pouze občanští demokraté, kteří mají v centrální městské části bydliště. Důvodem je podezřele vysoký počet členů ODS v centru metropole, který zdaleka neodpovídá průměru v dalších městských částech. Na oblastním sněmu by si pak členové měli zvolit nové vedení.

Mimo stranu by měli v „době konsolidační fáze“ zůstat lidé, kteří situaci vyhrotili, řekl jeden z občanských demokratů. Přímo jmenováni byli údajně Dvořák a Bürgermeister, kteří v ODS v Praze 1 stojí proti sobě. Dvořák usnesení potvrdil: „Vzhledem k tomu, že mi jde o výsledek celé ODS, tak navržené usnesení respektuji. Nepožádám o registraci (v novém sdružení ODS v Praze 1), dokud se neustanoví nové vedení.“