Kraje chtějí založit svou zdravotní pojišťovnu

Harrachov – Hejtmani chtějí založit zdravotní pojišťovnu, která by měla zajistit rovné financování zdravotnických zařízení bez ohledu na jejich zřizovatele. Po jednání Asociace krajů to uvedl její předseda Michal Hašek (ČSSD). Kraje si už delší dobu stěžují, že zdravotní pojišťovny platí krajským nemocnicím za stejný zákrok méně než fakultním zařízením, která zřizuje stát. Asociace už přý zahájila přípravy projektu. „Nůžky mezi úhradami pro fakultní a krajské nemocnice se stále rozevírají a my nevidíme jinou cestu, jak se tomu bránit,“ prohlásil jihomoravský hejtman. Ministerstvo i pojišťovny ovšem snahu kraje zpochybňují, v Česku už je prý pojišťoven dost.

Hejtmanům se nelíbí výrazné rozdíly v úhradách stejných výkonů, kdy pojišťovny za zákrok v krajské nemocnici zaplatí třeba 25 tisíc korun, ale fakultní nemocnice dostane za stejnou věc i o 10 tisíc korun více. Krajská pojišťovna by měla nastolit stejné podmínky pro všechny, o což podle Haška kraje usilují marně tři roky.   

Zřízení pojišťovny předpokládá minimální počáteční kapitál 50 milionů korun a 50 tisíc pojištěnců. „Čtrnáct krajů jistě dokáže dát kapitál i takové množství pojištěnců dohromady,“ uvedl Hašek. Komplikací je podle něj legislativa, kdy zřizovatel zdravotnického zařízení nemůže zároveň vlastnit pojišťovnu. 

Vstup Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Nová pojišťovna by podle něj měla být konkurencí VZP i dalších zdravotních pojišťoven. Hejtmani věří tomu, že může být dost silná. „V našich krajích žije deset milionů lidí,“ podotkl Hašek. Bez ohledu na záměr zřídit pojišťovnu prý ale stále pokračují i jednání asociace s pojišťovnami o restrukturalizaci péče a Asociace krajských nemocnic jedná i s ministerstvem zdravotnictví o úhradové vyhlášce.

Ministerstvo zdravotnictví i zdravotní pojišťovny projekt zpochybnily. Na trhu není podle nich pro novou pojišťovnu místo. Podle mluvčího ministerstva je prý naopak žádoucí počet pojišťoven snížit. Kraje by se podle něj měly spíše zamyslet nad efektivitou financování svých nemocnic, nikoli nad tím, jak neúčelně utrácet peníze navyšováním administrativy. „Zákon to umožňuje, ale smysl to nemá, zvlášť když se teprve diskutuje o podobě pojišťovenského trhu,“ podotkl viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera. Ten také připomněl pokus Prostějova o založení společné zdravotní pojišťovny s tamní nemocnicí, který skončil krachem.

Kraje chtějí zveřejnit kompletní výsledky maturit

Hejtmani také chtějí, aby veřejnost získala přehled o úspěšnosti středních škol při státních maturitách. Zveřejnění výsledků chtějí hejtmani dosáhnout třeba i právní cestou. Rada podle Haška vyzvala ministra školství Josefa Dobeše (VV), aby výsledky zveřejnil. „Jsme připraveni domáhat se zveřejnění právní cestou,“ prohlásil Hašek. „Byli bychom rádi, kdyby se státní maturita stala automaticky vstupenkou na vysokou školu,“ dodal předseda asociace.

Ministerstvo školství zatím kompletní žebříček škol podle úspěšnosti zveřejnit nehodlá. Úředníci počítají s tím, že zvlášť v menších městech si rodiče mezi sebou řeknou, na kterých školách propadlo mnoho žáků. To by tak mohlo vést k rapidnímu poklesu uchazečů o tyto školy. „Ministr Dobeš hodlá dát krajům výsledky maturitních zkoušek jen podle oborů. Kraje se tedy dozví, jak u nich dopadla souhrnně gymnázia, souhrnně střední průmyslové školy a další střední odborné školy,“ reagoval na závěry hejtmanů tiskový odbor ministerstva.

Hašek chce s Nečasem jednat o rozpočtu krajů

Ke klíčovým tématům dnešní schůzky patřila i příprava rozpočtu pro rok 2012. Hejtmanům se totiž nelíbí plány ministerstva financí nepřerozdělit příjmy ze zvýšeného DPH obcím a krajům. Kritizovali také snahy krátit dotace do sociální oblasti, což letos vedlo k omezení sociálních služeb v krajích. „Chceme pro příští rok alespoň sedm miliard korun,“ řekl liberecký hejtman a místopředseda asociace Stanislav Eichler (ČSSD). Letos kraje dostaly 6,1 miliardy, o 1,2 miliardy méně než loni. 

Předseda Asociace krajů Michal Hašek dnes kvůli rozpočtu požádal premiéra Petra Nečase (ODS) o schůzku hejtmanů s vládou. Hejtmani by s ministry chtěli připravovaný rozpočet probrat zejména s ohledem na dopravu, zdravotnictví, sociální věci a školství.