Kubice: Policie musí sledování mobilů lépe kontrolovat

Praha - V případu sledování mobilních telefonů vlivných lidí neselhal pouze jeden policista, chyba byla i v kontrolních mechanismech policie. Po schůzce s prezidentem Václavem Klausem to řekl ministr vnitra Jan Kubice. Udělá proto podle svých slov závěry, které by měly vést k lepší kontrole policie při zacházení s výpisy z mobilních telefonů. Schůzku na Hradě vyvolala kauza varnsdorfského policisty, který měl neoprávněně získat odposlechy vlivných lidí, mimo jiné Klausova kancléře Jiřího Weigla a tajemníka Ladislava Jakla.

„Pokládám to nejen za osobní selhání jednoho člověka, ale sám vidím otazníky nad kontrolními mechanismy policie v této věci,“ řekl po schůzce Kubice. Případ je podle něj pro policii velmi nepříjemný a jeho vyšetření je velmi důležité. Jak dlouho objasnění kauzy bude trvat, ale nechtěl odhadovat. „Budu zcela určitě dělat závěry v kontrolních mechanismech policie při zacházení s výpisy,“ dodal.

Při sledování mobilních telefonů musí být podle Kubiceho několikastupňová kontrola. Na začátku případu policista nemusel vědět, komu mobilní čísla patří, pak by ale měla následovat několikastupňová kontrola, při níž by jeho nadřízení měli vyžadovat ztotožnění čísel s jejich majiteli. „Po vyhodnocení spisu samozřejmě není možné, aby zůstala telefonní čísla, která nebyla ztotožněná, nebyla identifikovaná a neměla souvislost s případem. To mě trošku děsí,“ řekl.

Kubice jde na Hrad vysvětlit, kde se stala chyba (zdroj: ČT24)

Klaus v pondělí označil případ za skandální a neuvěřitelný. Podobné praktiky jsou podle něho důkazem „nezdravé a nešťastné“ společnosti. „V tomto týdnu se zase v naší zemi vynořilo téma odposlechů, výpisů z telefonních rozhovorů, téma, o kterém já jsem opakovaně komunikoval s předcházejícími ministry vnitra, zejména panem ministrem Langrem. To téma zase je tady tento týden, tak se chci zeptat pana ministra, jak to vidí a jaké má na to názory,“ řekl při přijetí Kubiceho.

Kubice se po dnešní schůzce s Klausem na dotaz novinářů vyjádřil i ke sporům mezi policií a státním zastupitelstvím v kauze exministra Pavla Drobila (ODS). Pozastavil se nad tím, že si policisté nevyžádali od státního zástupce písemné vyjádření k návrhu na obvinění: „Jestliže se tak nestalo, tak já vidím určitý problém na straně policie, že si takový písemný zápis nevyžádala.“

Václav Klaus a Jan Kubice
Zdroj: ČT24