V květnu přibylo 21 pacientů s HIV a tři s AIDS, dva lidé zemřeli

Praha - Lékaři v Česku evidovali v květnu 21 nových pacientů s virem HIV. Je to zhruba o třetinu víc než v předchozích letošních měsících. Přibyli také tři nemocní s AIDS. Dva lidé pak na tuto nemoc selhání imunity zemřeli. Údaje pocházejí z národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu. Česko sice patří ve srovnání s vyspělými zeměmi ke státům s malým výskytem nemoci, podle neziskových organizací a expertů je ale stále nutné na riziko AIDS upozorňovat. Zástupci sdružení i lékaři míní, že strach z choroby v posledních letech opadl, a to i díky vývoji nových léků. Lidé se přestávají chránit. Nemocných však přibývá velkou rychlostí, a to zvlášť ve východní Evropě.

Letos v lednu lékaři registrovali 14 nových případů nákazy virem HIV, v únoru 10, v březnu 11 a v dubnu 13. V květnu byl počet odhalených pacientů zhruba o třetinu vyšší. Za prvních pět měsíců letošního roku tak lékaři evidovali 69 nových případů, loni a předloni za stejnou dobu 68 a v roce 2008 pak 66.

Mezi 21 nově registrovanými pacienty s virem HIV bylo 12 homosexuálů. Mezi heterosexuály to bylo šest mužů a jedna žena. Nakazili se také dva narkomani, jeden z nich je gay.

Od roku 1986 do konce letošního května odborníci v ČR odhalili či potvrdili vir HIV celkem u 1 591 lidí - u 1 292 mužů a 299 žen. Z nich 328 osob už nemocí AIDS onemocnělo a 173 na ni zemřelo.

Vir se nejčastěji přenesl při nechráněném sexu. Celkem se tak infikovalo 1 388 osob, tedy 87 procent. Dvě třetiny z nich tvořili homosexuálové či bisexuálové. Více než stovka lidí se nakazila při užívání drog z použitých jehel a stříkaček. Ve čtyřech případech se vir HIV přenesl z matky na dítě. U čtrnácti lidí za nákazu mohla krevní transfuze. Takový případ se ale od počátku testování v ČR už neobjevil.