OSN se nelíbí české babyboxy

Praha - V Česku se chystá otevření dalších babyboxů. V nejbližších týdnech by měly začít fungovat dva nové. Do konce roku by pak mohly k nynějším 44 schránkám ještě nějaké přibýt. Od roku 2005 se v babyboxech našlo padesát dětí. Výbor OSN pro práva dítěte ale Česku doporučil, aby stát tento projekt co nejdřív zrušil. Porušuje prý pět článků Úmluvy o právech dítěte, a to třeba právo na život.

„Je to nepochopení a nedorozumění. Babyboxy jsou v souladu s úmluvou ve všech jejích 54 článcích. Základní ideou úmluvy je chránit život dětí, babyboxy ho pomáhají zachraňovat,“ uvedl zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Rád by dosáhl toho, aby v Česku fungovalo 70 těchto schránek, do kterých je možné anonymně odložit nechtěné děti. Podle Hesse by tak babyboxy byly dostupné téměř ve všech okresech. Babybox s číslem 45 by se měl v létě otevřít v městské nemocnici v Neratovicích, 46. má v září vzniknout v záchranné službě Královéhradeckého kraje.

Výbor OSN pro práva dítěte (CRC) zveřejnil tento týden zprávu s doporučeními pro Česko. Kritizovali mimo jiné velký počet dětí v dětských domovech a ústavech. Podle zprávy členy CRC „vážně znepokojily“ i české babyboxy. Vyzvali proto stát, aby tento svůj program co nejrychleji ukončil a zaměřil se na odstranění „příčin opouštění dětí“. Měl by prý posílit poradenství a sociální pomoc při nechtěném těhotenství či podporovat plánované rodičovství.

Podle výboru OSN porušují babyboxy hned pět článků úmluvy. Jsou prý v rozporu třeba s právem dítěte na život a od narození i na jméno, totožnost, státní příslušnost či možnosti znát své rodiče. „Právo na život stojí na nejvyšším místě. Babyboxy život zachraňují,“ řekla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. Podotkla, že i když výbor považoval projekt za státní, stát ho neprovozuje. To zdůraznil i Hess. Dodal, že stát na zřízení babyboxů nedal ani žádné peníze.

Dítě v babyboxu je právně volné, může hned do náhradní rodiny

Rušení babyboxů odmítá i někdejší ministryně zdravotnictví a nynější europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová. „Je absurdní, že Výbor OSN pro práva dítěte se staví proti programu, který pomáhá dětem přežít. Program pomohl už padesáti dětem, většina z nich již dnes spokojeně žije v adoptivních rodinách,“ uvedla.

Hess řekl, že se ve svém projektu snaží i o to, aby nechtěné děti neskončily v ústavech. Pokud se ocitnou v babyboxu, jsou takzvaně „právně volné“. Je tedy možné je adoptovat. Jedno z nalezených dětí se podařilo dostat do náhradní rodiny za rekordní čtyři dny.

Heger: Jsou i jiné možnosti

Hess řekl, že do schránek odkládají děti ženy ve velmi tíživé situaci. V posledních dvou případech se v babyboxu podle něj ocitl novorozenec, který nebyl po porodu ani omytý a byl zabalený jen ve špinavém ručníku či tričku. Kdyby se takové děti nedostaly do babyboxu, nemusely by přežít.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) soudí, že ženy s nechtěným potomkem v Česku mají i jiné možnosti než babybox. Zmínil utajený porod či předání dítěte hned k adopci. Podle ministra babyboxy zdravotnická zařízení zatěžují a znamenají pro ně určité riziko. Musejí se totiž o schránku starat a kontrolovat ji. Přenáší se na ně tak odpovědnost z rodiček, které dítě nechtějí, míní Heger.