Klaus jmenoval 80 nových profesorů

Praha – Prezident Václav Klaus dnes v pražském Karolinu jmenoval osm desítek nových vysokoškolských profesorů. Učinil tak na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol. Klaus si dlouhodobě stěžuje na to, že počet profesorů příliš roste a také při dnešním jmenování zopakoval, že je třeba systém udílení titulu změnit a s jejich udílením by se mělo spíše šetřit. Naposled o tom hovořil s rektory koncem května, když je pozval na oběd do Lán. S akademiky se shodl, že je třeba svázat profesorské tituly s konkrétními funkčními místy na školách.

Náměstek ministra školství a bývalý rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm na dnešním ceremoniálu podotkl, že o změně kritérií pro profesuru uvažuje i ministerstvo. Podle Wilhelma je přístup každé školy k udílení titulu jiný. Dohodnout společná kritéria pro všechny obory je prý velmi složité, nebo dokonce nemožné i v rámci jedné školy. Diskuse se proto nyní vede o tom, jak kritéria pro získání titulu profesor nastavit, řekl.   

Chystaná vysokoškolská reforma už počítá s tím, že by tituly profesor a docent neměly mít celostátní působnost, ale vztahovaly by se jen k univerzitě, která je udělila. Shoda podle předsedy České konference rektorů Petra Fialy panovala v Lánech i kolem připravované změny akreditací, nově by neměly být udělovány pro jednotlivé obory, ale rovnou vysokým školám.   

Dekret profesora mají ode dneška akademici z vysokých škol napříč obory. Získalo jej 69 docentů a 11 docentek. Mezi nově jmenovanými profesory je například i divadelní teoretik Vladimír Just z Karlovy univerzity v Praze, historik Petr Charvát ze stejné univerzity a ekonomka Vysoké školy ekonomické v Praze Jaroslava Durčáková. Pro obor dějiny anglické a americké literatury získali titul na návrh vědecké rady Univerzity Palackého v Olomouci Marcel Arbeit a Michal Peprník.

Tři z docentů navrhla ke jmenování také Univerzita obrany, těm slavnostní dekret předával ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Univerzita tak má po dnešku nové profesory v oborech vojenská technika elektrotechnická, vojenská
technika strojní zbraně a munice a vojenská radiologie.

O profesuru se může ucházet člověk, který už má docentský titul a prokáže odpovídající kvalifikaci. Po posouzení těchto požadavků jej pětičlenná odborná komise dále navrhuje vědecké radě univerzity. V uměleckých oborech může vědecká rada uchazeči prominout požadavek vysokoškolského vzdělání.

Prezident jmenoval nové profesory
Zdroj: ČT24