Studenti uctili v ulicích Prahy oběti i odpůrce komunismu

Praha – Dnešní den připomíná památku obětí komunistického režimu, na mnoha místech Česka proto různé organizace pořádají pietní i vzdělávací akce. Společnost Člověk v tísni pořádá Den Příběhů bezpráví, kterým chce připomenout oběti i odpůrce komunistického režimu. Během dne mohli zhlédnout středoškolští studenti v Národním divadle záznam představení o procesu s Miladou Horákovou a rozdávali symbolické stužky v ulicích Prahy. Akci završili 60 vteřinami ticha v pravé poledne u památníku obětem komunismu na pražském Újezdě.

Den památky obětí komunistického režimu připomíná datum, kdy byla popravena Milada Horáková. „Chceme připomenout, že komunismus měl také aktivní odpůrce, které spojovalo odhodlání konat v zájmu demokracie a svobody. Tito lidé nechtěli nečinně přihlížet perzekuci, nasazovali životy pro druhé a představují důležitou tradici vzdoru,“ říká ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota.

Výuka moderních dějin pokulhává

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)

Projekt Příběhy bezpráví, v jehož rámci akce probíhá, reaguje na stále nedostatečnou výuku o moderních československých dějinách na mnoha českých školách. Pedagogové se ve svých hodinách k poválečnému období mnohdy nedostanou, problematické bývá i uchopení tématu. Příběhy bezpráví proto školám poskytují dokumentární a hrané filmy i další doprovodné metodické materiály, které v současné době využívá více než 1 900 základních a středních škol v České republice.

Reakce studentů na akci:

Monika Bělovičová: „Je to nedávno, co se to stalo. I film promítaný v divadle byl velmi emotivní.“

Josef Karvaj: „Aby lidi věděli, o jaký systém šlo, a uvědomili si, že dnes je to něco jiného, třeba si toho i vážili.“

Právě mladí lidé jsou také hlavními protagonisty Dne Příběhů bezpráví a v dopoledních hodinách rozdávali na frekventovaných místech Prahy oblečeni do vězeňských mundúrů symbolické stužky. Ve 12 hodin se žáci, studenti, učitelé i zájemci z řad široké veřejnosti shromáždili u památníku obětem komunismu na pražském Újezdě, aby společně uctili památku obětí komunismu 60 vteřinami ticha.

Pro 450 středoškoláků a jejich učitele také organizátoři připravili v historické budově Národního divadla projekci filmu o životě Milady Horákové – záznam opery Zítra se bude… „Viděla jsem toto zpracování od Jana Hřebejka v kině a jsem ráda, že jej moji žáci budou mít možnost zhlédnout v historické budově Národního divadla. Věřím, že pohled na pionýrky s černými šátky a krvavými zástěrami zapůsobí na mé žáky nezapomenutelně,“ prohlásila před promítáním učitelka Ilona Horáčková.