Začíná sezóna, vodní záchranáři jsou ve střehu

Praha – Vodní záchranáři se připravují na nejrušnější část sezóny. Na Slapské přehradě dnes nacvičovali záchranu topících se lidí po nehodě lodí. K podobným situacím totiž může dojít kvůli vzrůstajícímu počtu plavidel na českých vodních plochách téměř kdykoliv.

Vodní záchranáři si nasimulovali neobvyklou situaci. Muž na motorovém člunu dostal infarkt, ve vysoké rychlosti narazil do kanoe s dvěma lidmi a potom skončil ve skále.

Vodní záchranáři hlídají na šestnácti nejvýznamnějších přehradách. Od Nechranic, Lipna až po Brněnskou přehradu. Největší problém, se kterým teď bojují, jsou finance. Letošní rozpočet mají milion a půl. Dobrovolníků, kteří pracují zdarma, je 1350. „Počet zásahů se pohybuje v tisících, což vyžaduje investice do techniky, zdravotnického vybavení a záchranářského vybavení, které se nám skutečně nedostává vůbec nikde,“ kritizuje prezident Vodní záchranné služby David Smejkal.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Ročně se utopí přes 200 lidí

Nejvíc lidí se utopí během letních měsíců. Z osmdesáti procent jde o muže. Svou roli často hraje alkohol nebo přecenění sil. Ročně utone 200 až 230 lidí. Existuje desatero, jak se u vody chovat. Většinou jsou pravidla notoricky známá. Méně se ví, že po jídle by se mělo plavat nejdřív za hodinu. „Protože se nám krev soustředí do žaludku, který nám zpracovává potravu, a chybí nám někde jinde. Potom může dojít k bezvědomí,“ popisuje instruktor z Vodní záchranné služby Jan Sedláček.

A nejdůležitější pravidlo při záchraně topícího se člověka? Nehrát si na hrdinu. K záchraně použít větev, matraci nebo prázdný pytel. „Jde o vaši bezpečnost. Cokoliv mu podáte, co ho nadnese nad vodu, vám může zachránit život,“ nabádá Sedláček.

Tonoucí člověk totiž neuvažuje racionálně a výjimkou tak nebývají případy, kdy i zachránce přijde o život.

Desatero bezpečného pobytu u vody

1. Na plavidla nepatří děti bez záchranných vest.

2. Nebuď ve vodě hrubý a bezohledný.

3. Neplav a neskákej do vody v neznámých místech.

4. Plav ve vyznačeném prostoru, máš záruku záchrany života.

5. Neplav do blízkosti plavidel a plavební dráhy.

6. Nechoď se koupat sám, nepodceňuj nebezpečí vody.

7. Neplav, jsi-li rozpálený nebo unavený.

8. Neplav hned po jídle, nech si alespoň 1 hodinu odstup.

9. Neplav daleko od břehu, máš-li tuto potřebu, zajisti si doprovod lodičky.

10. Důvěřuj členům Vodní záchranné služby, uposlechni jejich pokynů a nepřekážej jim v práci.

  • Vodní záchranná služba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/347/34624.jpg
  • Vodní záchranáři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1023/102210.jpg
Vydáno pod